Ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης ήταν η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή να περιστραφεί γύρω από το περιλάλητο ολιστικό σχέδιο και την οικονομία. Μόνο που τελικά ο Ρουβίκωνας κατέληξε να κυριαρχήσει στην αντιπαράθεση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας την αφορμή για έναν ακόμη «ιδεολογικό πόλεμο» μεταξύ τους.

Εύλογο, από όποια οπτική γωνία κι αν το δει κανείς, τη συριζαϊκή ή τη νεοδημοκρατική, το θέμα «πουλάει» στα εκλογικά ακροατήρια των δυο μεγαλύτερων κομμάτων. Η μεν κυβέρνηση μπορεί να κατηγορεί τη ΝΔ για ακροδεξιά αντανακλαστικά, η δε αξιωματική αντιπολίτευση να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ πως υποθάλπει τα φαινόμενα βίας και ανομίας. Συνυπολογίζοντας και το γεγονός πως λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση, ο Ρουβίκωνας ευθέως απείλησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, που έγραφε, ανάμεσα σε άλλα, πως «ό,τι είναι να πούμε στον Μητσοτάκη, θα του το πούμε από κοντά και σύντομα», ήταν μάλλον αναμενόμενο η κόντρα των δύο πολιτικών αρχηγών να εστιαστεί στην αναρχική συλλογικότητα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξάλλου, επέλεξε να ξεκινήσει την πρωτολογία του από το θέμα της βίας επειδή στην ανάλυσή του η επίθεση στο Γιάννη Μπουτάρη και εκείνη στο ΣτΕ ήταν «επίθεση από τη μια σε ένα δημοκρατικά εκλεγμένο πρόσωπο, τον δήμαρχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης». Και επίθεση ταυτόχρονα «σε ένα από τα δυο ανώτατα όργανα της Δικαιοσύνης που κατεξοχήν εκπροσωπεί τη διάκριση των εξουσιών και επομένως την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος». Με άλλα λόγια, «διπλό χτύπημα στο αυτονόητο δικαίωμα του πολίτη να επιλέγει ποιος τον κυβερνά, να προστατεύεται όταν αδικείται, να ζει σε ένα ασφαλές και πολιτισμένο κράτος».

Ο Μητσοτάκης διάλεξε κι ένα προνομιακό για τα αφτιά της νεοδημοκρατικής βάσης θέμα, αυτό της ασφάλειας. Εξού και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να «απελευθερώσει τα Εξάρχεια και τα κατειλημμένα πανεπιστήμια», να τελειώσει με τον Ρουβίκωνα και να σταματήσει να διαχωρίζει τη βία σε αυτή των ακροδεξιών και σε εκείνη του συγκεντρωμένου πλήθους. Παράλληλα, μάλιστα, δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει τον πολιτικό του αντίπαλο για διχαστικό λόγο.

ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια; Παρότι, οι απειλές Ρουβίκωνα κατά του προέδρου της ΝΔ έπαιζαν σε όλα τα μίντια, ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του δεν τις καταδίκασε. Οταν ανέβηκε για δεύτερη φορά στο βήμα, είπε «θέλω να καταδικάσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις απαράδεκτες απειλές που δεχθήκατε στο Διαδίκτυο από κάποιον που αυτοαποκαλείται αναρχικός και μέλος του Ρουβίκωνα». Μόνο που έσπευσε να συμπληρώσει πως «είναι εξίσου καταδικαστέες με τις αμέτρητες απειλές που έχουμε δεχθεί εγώ και ο Κοτζιάς με γράμματα και μηνύματα και επιστολές και δέματα που περιείχαν και σφαίρες το τελευταίο διάστημα».

Και αποδέχθηκε τη μητσοτακική πρόκληση με τη γνωστή του ρητορική περί ακροδεξιάς στροφής της ΝΔ, χρησιμοποιώντας τα συνηθισμένα επιχειρήματα του κόμματός του σαν το «η ΝΔ από τη Μεταπολίτευση και μετά είχε διαχωριστική γραμμή με κόμματα και πρόσωπα του ακροδεξιού χώρου», ωστόσο «σήμερα όμως ο κορμός του κόμματος αυτού, του ΛΑΟΣ, είναι ηγετική πτέρυγα στο κόμμα σας».

Στη δευτερολογία του ο Μητσοτάκης, πάλι, απάντησε σε όλα τα παραπάνω επισημαίνοντας στον Πρωθυπουργό πως «εσείς μαζί με τη Χρυσή Αυγή ρίξατε την κυβέρνηση Σαμαρά, να μη ξεχνιόμαστε, εσείς με τη Χρυσή Αυγή θέλατε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο». Και ζητώντας του να ρίξει μια ματιά στον συγκυβερνήτη του, Πάνο Καμμένο, διερωτήθηκε αν επειδή εκείνος κάθεται στο κέντρο είναι και μετριοπαθής.