«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να περάσει από τη Βουλή το Σκοπιανό» διαμήνυε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή κορυφαίος υπουργός και λίγο πριν εισέλθει στην αίθουσα της Ολομέλειας επέστρεψε για να συμπληρώσει με νόημα ότι «ο Τσίπρας μπορεί και χωρίς τον Καμμένο».

Η αριθμητική και η ανθρωπογεωγραφία της Βουλής θα μπορούσαν υπό συνθήκες να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό του, ιδίως εάν το επίμαχο «Ιλιντεν» δεν εμφανιστεί ποτέ σε μια συμφωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας 145 βουλευτές αναζητά άλλους 6 για να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή με απόλυτη πλειοψηφία. Εξι βουλευτές έχει το Ποτάμι. Αν ο Σταύρος Θεοδωράκης κατεβάσει την κοινοβουλευτική του Ομάδα «μπετόν» στην ψηφοφορία, τότε η συμφωνία περνάει με οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Διαφορετικά, η κυβέρνηση ευελπιστεί σε διαρροές. Τουλάχιστον τρεις βουλευτές του Ποταμιού που ανήκουν στην «ανανεωτική Αριστερά», οι Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός, είναι πιθανό να σπάσουν μια αντίθετη κομματική γραμμή καθώς είναι υπέρμαχοι της σύνθετης ονομασίας από το ’92. Υπό προϋποθέσεις σε αυτήν τη γραμμή θα μπορούσε να συνταχθεί και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ. Ετσι, αναζητούνται άλλοι δύο βουλευτές που θα μπορούσαν να προέλθουν από διαρροές των ΑΝΕΛ και της Ενωσης Κεντρώων. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα συνταχθεί με το «μέτωπο της λογικής». Το Μαξίμου όμως ποντάρει και σε όσα στελέχη των ΑΝΕΛ κατέχουν υπουργικούς θώκους (Ελενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά). Από την Ενωση Κεντρώων ο Αναστάσης Μεγαλομύστακας φέρεται ότι ζυγίζει τη δική του θέση και μια ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό το οποίο θα κριθεί και από την παραμονή του στο κόμμα του Βασίλη Λεβέντη. Επίσης, το Μαξίμου διαθέτει και το «μαξιλάρι» των ανεξάρτητων βουλευτών. Ο Γιώργος Κατσιαντώνης έχει ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου «φλερτάρει» επίσης με τον Χάρη Θεοχάρη και την Κατερίνα Παπακώστα. Ετσι, αισίως, φτάνει στους 157 βουλευτές, δηλαδή περισσότερους κι από όσους διαθέτει μαζί με τους ΑΝΕΛ.

Ο Καμμένος. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως γνωρίζει πως ενδέχεται να υπάρξουν διαρροές από το κόμμα του. Στους επικίνδυνους μέχρι τώρα είναι ο «συνήθης ύποπτος» για διαφοροποίηση Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Γι’ αυτό ποντάρει στους 157 ώστε να κλειδώσει τελικά τους 151. Ωστόσο, από το 157 ώς το 180 που έριξαν στην πολιτική αγορά ορισμένα κυβερνητικά στελέχη ο δρόμος είναι πολύ μακρύς και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να τον διανύσει χωρίς τον Πάνο Καμμένο. Αυτό εκτιμούν και από το γαλάζιο στρατόπεδο αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο «μεταστροφής» του Καμμένου. «Ο Καμμένος το γύρισε για το Μνημόνιο και δεν θα το γυρίσει για το όνομα των Σκοπίων το οποίο είχε στηρίξει επί Καραμανλή;», ισχυρίζονται παλαίμαχοι βουλευτές της ΝΔ.

Ο ανέφικτος στόχος. Κατά σύμπτωση τον «μαγικό» αριθμό των 180 βουλευτών τον δίνει μόνον το ιδιότυπο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ (145) – ΑΝΕΛ (9) – Κίνημα Αλλαγής (ΔΗΣΥ 20 – Ποτάμι 6). Το Μαξίμου όμως γνωρίζει καλά ότι ο στόχος είναι μάλλον ανέφικτος. Ετσι, βάζει τον πήχη ψηλά για να δημιουργήσει ρήγματα στο εσωτερικό των πολιτικών αντιπάλων (ΝΔ και ΔΗΣΥ), προσδοκώντας διαρροές βουλευτών. Στη ΝΔ γνωρίζουν ότι το Σκοπιανό απειλεί την παράταξη με διχοτόμηση. Διότι η «φιλελεύθερη» πτέρυγα τάσσεται υπέρ της σύνθετης ονομασίας, ενώ η «συντηρητική» –ανάμεσά τους ο Αντώνης Σαμαράς και αρκετοί βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας –με την γραμμή του «όχι». Ομοίως και στη ΔΗΣΥ υπάρχουν δύο τάσεις: Στη σκληρή γραμμή του «όχι» βρίσκονται ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, τονίζοντας πως δεν θα γίνουν σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση. Στην ίδια γραμμή, αλλά για άλλους λόγους πολιτικής επιβίωσης είναι ο Μιχάλης Τζελέπης που εκλέγεται στις Σέρρες και ο Γιώργος Αρβανιτίδης που εκλέγεται στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά απίθανο να καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας να συγκεντρώσει 180 βουλευτές χωρίς τη στήριξη του Πάνου Καμμένου και χωρίς διαρροές από τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, δεδομένου ότι η Χρυσή Αυγή κι η Ενωση Κεντρώων θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε συμφωνία εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία, ενώ το ΚΚΕ σε κάθε περίπτωση θα ψηφίσει «παρών».