«Παραμάγαζο» χορήγησης ψευδών πιστοποιητικών τοξικομανίας φαίνεται ότι είχε οργανωθεί προκειμένου να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση «πελάτες» κρατούμενοι φυλακών. Για συμμετοχή στο κύκλωμα κατηγορούνται ένας 45χρονος ψυχίατρος των Φυλακών Κορυδαλλού, ένας 65χρονος ψυχίατρος – πραγματογνώμονας, μια 60χρονη γιατρός ιδιωτικού νοσοκομείου, μία δικηγόρος και ένας ιδιώτης. Η υπόθεση του κυκλώματος με τις ψευδείς γνωματεύσεις αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο παράλληλης συμπληρωματικής έρευνας για παράνομες ενέργειες που συνδέονται με υπόθεση συμμορίας που εξαρθρώθηκε στα μέσα Απριλίου, η οποία δραστηριοποιείτο στην αποθήκευση, νόθευση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Αττική.

Κατά τη διάρκεια της παράλληλης έρευνας, συγκεντρώθηκαν στοιχεία που εμπλέκουν τους πέντε κατηγορουμένους εις βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, σε περιπτώσεις χορήγησης ψευδών ιατρικών γνωματεύσεων σε προφυλακισμένα μέλη της συμμορίας. Τα ψευδή πιστοποιητικά ήταν το «όχημα» ώστε οι κρατούμενοι να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων του νόμου ως τοξικοεξαρτημένοι. Τα πιστοποιητικά τοξικομανίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ή για ευνοϊκή μεταχείριση σε δικαστικές εκκρεμότητες και το κυριότερο για τη μεταφορά στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κορυδαλλού. Κατά τη διάρκεια της έρευνας των αστυνομικών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολλές βεβαιώσεις – πραγματογνωμοσύνες, η εγκυρότητα των οποίων εξετάζεται. Οι Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το κύκλωμα να είχε στήσει φάμπρικα πλαστών.

Οι εμπλεκόμενοι βαρύνονται με τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της παράβασης της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας – δωροληψίας και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, κατ’ εξακολούθηση.