Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει θέσει «πλήρως» υπό τον έλεγχό του τη Δαμασκό και τα περίχωρά της μετά την ανακατάληψη από δυνάμεις πιστές στο καθεστώς του τελευταίου προπυργίου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.

Οι μονάδες του στρατού κατάφεραν να «εξολοθρεύσουν έναν μεγάλο αριθμό μαχητών της τρομοκρατικής οργάνωσης Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ), ανοίγοντας τον δρόμο για τον έλεγχο του τομέα Χατζάρ αλ-Ασουάντ και του καταυλισμού (προσφύγων) Γιάρμουκ», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση. «Η Δαμασκός και τα περίχωρά της είναι πλέον πλήρως ασφαλισμένα», ανέφερε.

Η ανακατάληψη του τελευταίου προπυργίου του ΙΚ στην πρωτεύουσα είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς εδαφικών κερδών στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της τους τελευταίους μήνες.

Στις 14 Απριλίου ο στρατός ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε το σύνολο του ανταρτοκρατούμενου θύλακα Ανατολική Γούτα, στην είσοδο της Δαμασκού, έπειτα από δύο μήνες καταιγιστικών πυρών που προκάλεσαν τουλάχιστον 1.700 θανάτους.

Δύο εβδομάδες αργότερα, οι δυνάμεις του καθεστώτος ανακατέλαβαν την Ανατολική Καλαμούν, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, ενώ η οργάνωση Ταχρίρ αλ-Σαμ (πρώην Μέτωπο Νόσρα) εκδιώχθηκε στα τέλη Απριλίου από τη νότια Δαμασκό στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με το καθεστώς.