Το 2005 στη Μόσχα ο Δημήτρης Διαμαντίδης έσκασε μύτη στο γκαλά της Ευρωλίγκας για την απονομή του βραβείου του καλύτερου αμυντικού της χρονιάς φορώντας (από επιλογή και για κανέναν άλλο λόγο) το γνωστό και μη εξαιρετέο πέτσινο μπουφάν του… Δεκατρία χρόνια αργότερα, όμως, στην αντίστοιχη τελετή απονομής των διακρίσεων στους κορυφαίους της χρονιάς, ο Αλεξέι Σβεντ «τερμάτισε» κάθε ενδυματολογικό κώδικα. Ο λόγος; Ο ρώσος γκαρντ της Χίμκι εμφανίστηκε στο παλάτι του Βελιγραδίου με σμόκιν στο οποίο δέσποζε το μαύρο παπιγιόν! Οπως μου μετέφεραν, έγινε ένας μικρός χαμός.

Μεγαλώνει η πίτα

Η Μπάγερν Μονάχου και η Βιλερμπάν θα αποτελέσουν τις δύο νέες προσθήκες στην Ευρωλίγκα από τη σεζόν 2019 – 2020, όταν οι ομάδες με τη διαδικασία απονομής της wild card θα αυξηθούν από 18 σε 20. Προς το παρόν, πάντως, δεν προβλέπεται να ανοίξει τρίτη δίοδος για τη συμμετοχή των ομάδων στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, πέρα από τις δύο υφιστάμενες: τα εγγυημένα συμβόλαια και την πρόκριση της νικήτριας και μελλοντικά και της φιναλίστ του Εurocup.

Θυμήθηκαν τον Μότσαρτ!

Μια γερασμένη και μαυροφορεμένη γυναίκα, όσο κι αν επιδίωκε να κινηθεί με διακριτικότητα, έκλεψε την παράσταση προχθές το βράδυ στο γκαλά της Ευρωλίγκας. Ετυχε μάλιστα να δει να ανεβαίνει τρεις φορές στη σκηνή ένα παιδί 19 ετών που της θυμίζει τον γιο της, συναντήθηκε κιόλας με τον ίδιο τον Λούκα Ντόντσιτς και τους γονείς του και οι (πρόωρες προς το παρόν και ενδεχομένως ιερόσυλες) αντιδιαστολές έπαιρναν κι έδιναν…

Ποια ήταν; Η Μπίζερκα Πέτροβιτς, η χαροκαμένη (εδώ και 25 χρόνια) μάνα του «Μότσαρτ του μπάσκετ», Ντράζεν Πέτροβιτς…

Δικαίωση κόντραστο ρεύμα

Ο πρώτος Ελληνας που μεταγράφηκε στο αλβανικό πρωτάθλημα έμελλε να πανηγυρίσει και ευρωπαϊκή έξοδο! Ο Χρήστος Αθανασόπουλος μεταπήδησε τον περασμένο Ιανουάριο από τον ΑΟ Τρίκαλα στη Λουφτετάρι και κατάφερε με την ομάδα που εδρεύει στο Αργυρόκαστρο να «κλειδώσει» την 3η θέση της βαθμολογίας επικυρώνοντας εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ. Και απ’ ό,τι βλέπω στην εν Ελλάδι καριέρα του ο 36χρονος τερματοφύλακας δεν είχε ούτε μία συμμετοχή στη Σούπερ Λίγκα (147 εμφανίσεις στη Φούτμπολ Λιγκ και 78 στην Γ’ Εθνική). Πήγε όμως κόντρα στο ρεύμα και δικαιώθηκε. Παρεμπιπτόντως, στη Λουφτετάρι αγωνίζονται και άλλοι παίκτες με θητεία στην Ελλάδα: Βασίλης Σκούρτης, Χρήστος Μίνγκας (έχουν διπλή υπηκοότητα), Αουρέλ Ντέμο, Τζάκσον και Μάρκο Αουρέλιο.

Αντιστράφηκαν οι ρόλοι

«Νιώθω λίγο άβολα γιατί έχω συνηθίσει εγώ να τον τιμώ», είπε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος την ώρα που τιμούνταν από τον Λευτέρη Πετρούνια και τον πρόεδρο της ομοσπονδίας γυμναστικής Θανάση Βασιλειάδη. Η τελευταία του πρωτοβουλία, να εξοπλιστεί με σύγχρονα όργανα ενόργανης γυμναστικής το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας, ήταν λογικό να προκαλέσει ενθουσιασμό στους ανθρώπους του αθλήματος.
Συμπαίκτες… νέας γενιάς

Δύο γιοι παλαιών παικτών του Ολυμπιακού βρέθηκαν συμπαίκτες στην ευρωπαϊκή ομάδα U16 που επικράτησε 92-88 της αντίστοιχης ασιατικής, αλλά U18, στο All Star Game μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για μικρές ηλικίες που καθιέρωσε από εφέτος η Ευρωλίγκα.

Προπονητές για τους Ευρωπαίους ήταν οι Ηλίας Ζούρος και Γιώργος Λιμνιάτης, ενώ από πλευράς παικτών έπαιξαν οι Τριστάν Βούκσεβιτς (Ολυμπιακός) γιος του άλλοτε άσου των Ερυθρολεύκων Ντούσαν Βούκσεβιτς, Τάσος Κωστόπουλος (Δούκας) και Λευτέρης Ματζούκας (Προμηθέας). Αξίζει να σημειωθεί πως συμπαίκτης τους ήταν και ο Λούκα Τάρλατς, γιος του άλλοτε σέντερ του Ολυμπιακού, Ντράγκαν Τάρλατς. Πολύ Κόκκινο για να είμαι ξεκάθαρος είχε το συγκεκριμένο παιχνίδι που διεξήχθη στο Βελιγράδι στα πλαίσια εκδηλώσεων που έκανε η Ευρωλίγκα. Και οι παλαιότεροι ασφαλώς αναλογίστηκαν τη σπουδαία ομάδα που είχε ο Ολυμπιακός τη δεκαετία του ’90, όταν και επέστρεψε για τα καλά στα κορυφαία σκαλοπάτια εντός και εκτός Ελλάδας.