Δέκα από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων η πώληση του 17% της ΔΕΗ, οι «μπουλντόζες» και το καζίνο στο Ελληνικό αλλά και η τοποθέτηση μόνιμων γενικών διευθυντών στο Δημόσιο αποτελούν το πρόπλασμα του υβριδικού Μνημονίου υποχρεώσεων της χώρας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Η μεταμνημονιακή εποπτεία και οι νέες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, πέραν των προνομοθετημένων περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο τη διετία 2019-20, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, εφόσον στη συνεδρίασή του στις 24 Μαΐου το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης επικυρώσει την τεχνική συμφωνία που έκλεισε το Σάββατο ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές και λύσει τον γόρδιο δεσμό της συμμετοχής του ΔΝΤ. Το Ταμείο, με ανακοίνωση που εξέδωσε, διατηρεί επιφυλάξεις για τα δημοσιονομικά, κυρίως τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019 και τις μεταρρυθμίσεις (πληροφορίες αναφέρουν πιέσεις για πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας της Uber) ενώ συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για ουσιαστική διευθέτηση του χρέους. Δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο πάντως προεξοφλούσαν ότι το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα, αλλά αντίθετα θα έχει διευρυμένο ρόλο στη μεταμνημονιακή εποπτεία.

ΠΙΕΣΕΙΣ. Στην παρούσα φάση, πάντως, οι πιέσεις για διπλή μείωση αφορολογήτου και συντάξεων το 2019 ή για την ακύρωση των αντιμέτρων μπήκαν στο συρτάρι, παρ’ ότι κατά πληροφορίες το ΔΝΤ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό της τάξεως του 0,4%-0,5% το επόμενο έτος έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι σε ορισμένα σημεία αναγκαστήκαμε να βάλουμε «λίγο νερό στο κρασί μας» και έδωσε το στίγμα του επείγοντος. «Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να γίνει μέχρι τις 21 Ιουνίου. Μερικά είναι δύσκολα τεχνικά και θα πρέπει να τρέξουμε, να είμαστε οργανωμένοι. Σε όλα τα ζητήματα έχουμε κλείσει και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε», τόνισε.

Μέχρι τις 15 Ιουνίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κάνει πράξη και τα 88 προαπαιτούμενα ψηφίζοντας το τελευταίο πολυνομοσχέδιο του τρίτου προγράμματος. Η Εφη Αχτσιόγλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως θα εφαρμοστεί κανονικά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, επομένως θα υπάρξει και η προβλεπόμενη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου. Μάλιστα συστάσεις προς τους υπουργούς για την έγκαιρη ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που προβλέπει η τεχνική συμφωνία με τους Θεσμούς αναμένεται να απεπυθύνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα μετά το τρίτο μνημόνιο.

ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ. Στην κοινή ανακοίνωσή τους Κομισιόν, ESM και ΕΚΤ τόνισαν μεταξύ άλλων ότι «οι ελληνικές Αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου».

Το ΔΝΤ από την πλευρά του αναφέρει: «Η αποστολή σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο και θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις Αρχές από τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ τις επόμενες ημέρες, εστιάζοντας σε κάποια ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά στο δημοσιονομικό μέτωπο και στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας με το βλέμμα στη διασφάλιση των διαβεβαιώσεων για την ελάφρυνση χρέους που απαιτείται για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ. Η αποστολή συμμετείχε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM».

Με δηλώσεις τους οι Βάλντις Ντομπρόβσκις, Πιερ Μοσκοβισί και Μάριο Σεντένο έκαναν λόγο για «εξαιρετικά νέα από την Αθήνα» όσον αφορά στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση.