Η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει ως θετική εξέλιξη τη -για πρώτη φορά- αποδοχή από την ηγεσία της ΠΓΔΜ του erga omnes, ωστόσο σε ό,τι αφορά την ονοματολογία, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος από αυτά που έχει καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος επέκρινε την αντιπολίτευση ότι δεν λειτουργεί εποικοδομητικά και ειδικά για τη Νέα Δημοκρατία παρατήρησε ότι «ψάχνει να βρει λόγους για μην αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί».

Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm δήλωσε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ και στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια, αλλά σημείωσε: «Έχουμε αρκετό δρόμο να καλύψουμε για να μιλήσουμε για μια τελική συμφωνία».

«Υπάρχουν προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος από αυτά τα οποία έχει καταθέσει ο κ. Νίμιτς στις προτάσεις του. Βεβαίως συζητάμε τις προτάσεις των γειτόνων μας, ωστόσο, η διαπραγμάτευση λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και καλό είναι να επιμείνουμε σε αυτό» δήλωσε ο εκπρόσωπος και σημείωσε: «Εμείς χαιρετίζουμε το γεγονός της αποδοχής του erga omnes από τους γείτονές μας, συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση με υπευθυνότητα, πράγμα το οποίο δεν βλέπω να συμμερίζεται και να πράττει η αντιπολίτευση, μιλώ για το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης».

Σε ερώτηση για τη στάση της ΝΔ απάντησε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει τη διάθεση να λειτουργήσει εποικοδομητικά, ενώ χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για πρώτη φορά για μία λύση που θα πρέπει να καλύπτει την ελληνική πλευρά με το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Η Νέα Δημοκρατία, βλέπω, δεν έχει τη διάθεση να λειτουργήσει εποικοδομητικά, να λειτουργήσει με υπευθυνότητα, συντηρεί ακραία αντανακλαστικά τα οποία βρίσκουν έδαφος σε πραγματικές ευαισθησίες της ελληνικής κοινωνίας, όμως νομίζω, ο ρόλος τον οποίο παίζει στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση δεν είναι καθόλου θετικός» τόνισε και συνέχισε: «Η ΝΔ ψάχνει να βρει λόγους για μην αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση και, νομίζω, αυτό φαίνεται και από τον φιλικό της Τύπο και από τις δηλώσεις στελεχών της.

Βλέπουμε μια προσπάθεια όξυνσης πίσω από την υποτιθέμενη στροφή της ηγεσίας της, η οποία, βεβαίως, πρέπει να σας πω ότι ήταν θετική. Δηλαδή, για πρώτη φορά ακούσαμε την περασμένη εβδομάδα τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για μία λύση, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να καλύπτει την ελληνική πλευρά με το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί τελικά είτε να υποστηρίξει, σε περίπτωση που υπάρξει λύση, αυτήν ακριβώς την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, ή θα πρέπει να κάνει εκ νέου στροφή 180 μοιρών. Αυτό που σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης είδαμε, είναι ότι ψάχνουν διαρκώς μια ευκαιρία για να πυροδοτήσουν το κλίμα. Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι εποικοδομητικό».

Για την επίθεση εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για ένα ντροπιαστικό και εφιαλτικό γεγονός, «το οποίο έχει στην πραγματικότητα και βαθιά ιδεολογικά και πολιτικά αίτια, καθώς υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που έχουν υποθάλψει, υποστηρίξει και νομιμοποιήσει ακροδεξιές και τραμπούκικες πρακτικές, με τις πολιτικές τους τοποθετήσεις, το τελευταίο διάστημα». Γι αυτόν τον λόγο, είπε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «ένα ακραίο, αλλά πολιτικό και ιδεολογικό γεγονός». Συμπλήρωσε: «Είναι αποτέλεσμα μιας ολόκληρης νοοτροπίας, η οποία -για συγκεκριμένου λόγους- φαίνεται ότι βρίσκει έδαφος στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, είπε ότι πάνε πολύ καλά τα πράγματα και οι διαθέσεις όλων των πλευρών είναι τέτοιες που μπορούν να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες εντός χρόνου.

Για την υπόθεση της πιστοληπτικής γραμμής δήλωσε ότι «έχει κλείσει», ενώ -όπως είπε- δεν υπάρχει θέμα «μνημονίου» για το χρέος.

Σε ερώτηση για το αν περιμένει να αλλάξει η στάση της Τουρκίας στο θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Δεν θεωρώ ότι αυτή η στάση είναι πολύ εύκολο να αλλάξει, νομίζω ότι τα όρια έχουν ξεπεραστεί εδώ και καιρό. Παρόλα αυτά από τη δική μας πλευρά επιμένουμε να πιέζουμε διπλωματικά, πολιτικά, με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε και δια των διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει και η Ελλάδα και η Τουρκία για τη διευθέτηση του ζητήματος. Φαίνεται, όμως, ότι η Τουρκία έχει επιλέξει έναν δρόμο, ο οποίος είναι δρόμος έντασης και όξυνσης».