Τις τεράστιες διαστάσεις της μαύρης τρύπας στα συστήματα ασφαλείας και ελέγχου στο ΕΣΥ ξεδιπλώνουν οι επί χρόνια ανενόχλητες διαδρομές του εγκληματικού κυκλώματος παράνομης διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων.Και ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, στο μικροσκόπιο των Αρχών προστίθενται και άλλα δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, αλλά και γιατροί που κάνουν λόγο για κύκλωμα – μαμούθ.

Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το «πάρτι» με τα αντικαρκινικά δεν αφορά μόνο μία σπείρα, αλλά περισσότερες. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος δράσης της μαφίας είναι κοινός: υπερσυνταγογράφηση, πλαστές συνταγές και εξοικονόμηση πανάκριβων σκευασμάτων προς διάλυση στη Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών. Αλλωστε, η απουσία πληροφορικών συστημάτων και μηχανογραφημένων διαδικασιών δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να χάνονται τα ίχνη των «εξαφανισμένων» σκευασμάτων. Εν τω μεταξύ, αυξάνονται πλέον τα ερωτηματικά σχετικά με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς έχουν κατ’ επανάληψη καταγραφεί ληστείες, με πιο πρόσφατη αυτή στην αποθήκη του Οργανισμού στην περιοχή του Ρέντη.

ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ. Υπό τα δεδομένα αυτά, οι Αρχές αναζητούν στοιχεία ώστε να διαπιστωθεί εάν το κύκλωμα ή τα κυκλώματα σχετίζονται με τις κλοπές αυτές, υπεξαιρώντας από το Δημόσιο φάρμακα υψηλού κόστους για ιδιαίτερα σοβαρές παθήσεις.

Κοινός παρονομαστής σε ό,τι αφορά τη δράση των κυκλωμάτων είναι το «ξέπλυμα» των κλεμμένων αντικαρκινικών σκευασμάτων μέσα από φαρμακεία και εταιρείες – βιτρίνα και η διοχέτευσή τους στο εξωτερικό, όπου η τιμή τους είναι πολύ υψηλότερη (ακόμη και πενταπλάσια σε κάποιες περιπτώσεις).

Συνεπώς, τα φάρμακα με ελληνική συσκευασία (τα οποία, σημειωτέον, επανασυσκευάζουν στις χώρες όπου τα πωλούν, κουκουλώνοντας την απάτη) προωθούνται στο εξωτερικό σε… τιμή ευκαιρίας για τους αγοραστές. Επισημαίνεται, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ότι στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία (δηλαδή τις χώρες – στόχους του κυκλώματος σε ό,τι αφορά την τελική διάθεση των σκευασμάτων, δεδομένου του προσφερόμενου κέρδους) κυκλοφορούν και άλλα φάρμακα υψηλού κόστους, όπως είναι αυτά για την αντιμετώπιση του AIDS, αλλά ακόμη και αναβολικά. Σοκ προκαλούν από τις συνομιλίες των εμπλεκομένων τα ποσά που αναφέρονται, με πλέον ενδεικτικό τον διάλογο που εκτυλίσσεται ανάμεσα στον «Αιγύπτιο» (τον επικεφαλής, δηλαδή, της σπείρας) και σε αλλοδαπό συνεργάτη, με τον πρώτο να κάνει λόγο ώστε να κλείσει τη συνεργασία για τζίρους ύψους έως και 1 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Η μακρά λίστα με τα φάρμακα που υπεξαιρούσαν οι δράστες ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο και συνεπακόλουθα τους έλληνες ασθενείς «κλείδωσε» και από τις εφόδους σε αποθήκες και σπίτια που φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος για να αποθηκεύουν τη λεία τους. Ειδικότερα, τα τελευταία 24ωρα οι διωκτικές Αρχές και στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας εισέβαλαν σε μια αποθήκη στην Πεύκη και σε ένα σπίτι στην Κηφισιά, όπου και εντοπίστηκαν συνολικά 16 κούτες με αναβολικά, πολύτιμους λίθους, ατζέντες με ονόματα και σημειωματάρια. Από τα στοιχεία και κυρίως τις σημειώσεις που έχουν συλλεχθεί φαίνεται ότι οι παράλληλες ανοιχτές υποθέσεις που ερευνώνται αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.

Εν τω μεταξύ, οι διωκτικές Αρχές κοντεύουν να βρουν την άκρη του νήματος και σε ό,τι αφορά το κουβάρι της εξαφάνισης της παθολόγου που συνεργαζόταν με την Ογκολογική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου, η οποία φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε.

Ειδικότερα, η Βασιλεία Βαμβακοπούλου, η οποία υπηρετεί στο ΕΣΥ ως πανεπιστημιακή υπότροφος, βρέθηκε να έχει χρησιμοποιήσει τη σφραγίδα της διευθύντριας της κλινικής σε τουλάχιστον 40 πλαστές συνταγές αντικαρκινικών φαρμάκων. Λίγες ώρες πριν από την αποκάλυψη αυτή, η γιατρός και ο δημοσιογράφος σύζυγός της εξαφανίστηκαν, ενώ έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψής της.