Το ύστατο χαίρε είπαν το μεσημέρι του Σαββάτου συγγενείς, φίλοι αλλά και εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου στον ιδρυτή και πρόεδρο της Aegean Θεόδωρο Βασιλάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 78 ετών.

Η κηδεία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Κηφισιά και η οικογένεια είχε ζητήσει αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές για το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης.

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τον ιδρυτή της Aegean. Το «παρών» έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα, ο οποίος στην είδηση του θανάτου του Θεόδωρου Βασιλάκη είχε γράψει στο twitter πως εκτός από σπουδαίος επιχειρηματίας ήταν και εξαίρετος άνθρωπος. «Αυτοδημιούργητος, καινοτόμος, άψογος εργοδότης».

Μεταξύ των ανθρώπων της ελληνικής πολιτικής σκηνής οι οποίοι παραβρέθηκαν στην κηδεία ήταν και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, οι βουλευτές της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, Αδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Δένδιας, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο Στέφανος Μάνος καθώς και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.

Πολλοί ήταν και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού και καλλιτεχνικού κόσμου, ανάμεσα σε αυτούς και αρκετοί συνεργάτες του Θεόδωρου Βασιλάκη, που το Σάββατο το μεσημέρι είπαν το ύστατο χαίρε. Μεταξύ αυτών ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο Μιχάλης Σάλλας, ο Βασίλης Ράπανος, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο Γιώργος Αλογοσκούφης και ο Διονύσης Σαββόπουλος.

ΜΕ ΤΗ ΣΤΟΛΗ. Από την κηδεία του ιδρυτή της Aegean δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εργαζόμενοί της, αρκετοί από τους οποίους εμφανίστηκαν φορώντας τη στολή της αεροπορικής εταιρείας. Είναι ενδεικτικό πως σε ανακοίνωσή της η Aegean ανήμερα του θανάτου του ιδρυτή της τόνιζε χαρακτηριστικά πως «ο Πρόεδρός μας ήταν για όλους μας η πηγή έμπνευσης από την πρώτη πτήση, τον πρώτο μας επιβάτη μέχρι σήμερα. Οι αξίες που πρέσβευε, όσο και το όραμά του θα συνεχίσουν να μας οδηγούν».

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο, με όλους τους παρευρισκόμενους να καταλήγουν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους έλληνες επιχειρηματίες που συνέδεσε το όνομά του με την ανάδειξη του τουρισμού στη χώρα μας, όχι μόνο διαμέσου της εταιρείας του αλλά και με πρωτοβουλίες που είχε κατά καιρούς αναλάβει, ένας ευγενής άνθρωπος που έχαιρε εκτιμήσεως από όλους.

Κι αυτό τουλάχιστον έδειξε τόσο η προσωπική όσο και η επαγγελματική του πορεία. Ο γεννημένος το 1940 στην Κρήτη Θεόδωρος Βασιλάκης ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, που τον χαρακτήριζε η επιμονή και η εργατικότητα. Σε ηλικία 18 ετών έφυγε από το νησί με προορισμό τις ΗΠΑ για σπουδές. Επέστρεψε ξανά στην Κρήτη ύστερα από τρία χρόνια.

Η TEXACO. Η πρώτη επαγγελματική ευκαιρία εμφανίστηκε όταν η πολυεθνική Texaco εξαγόρασε την εταιρεία Ρέστης όπου εργαζόταν ο Βασιλάκης. Τότε ανέλαβε το δικαίωμα διανομής καυσίμων σε όλη την Κρήτη, δημιουργώντας ένα ιδιόκτητο δίκτυο πρατηρίων. Ο τουρισμός, όμως, ήταν ο τομέας, στον οποίο ανέκαθεν ήθελε να δραστηριοποιηθεί κι έτσι αποφάσισε να αντιπροσωπεύσει στο νησί την εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτου Hertz Ιnternational. Η εξαγορά της Hertz Hellas, η οποία και μετονομάστηκε σε Autohellas, δεν άργησε να έρθει. Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, ο Θεόδωρος Βασιλάκης είχε πια στην κατοχή του εταιρείες εμπορίας και εισαγωγής αυτοκινήτων.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, πραγματοποίησε ένα από τα σημαντικότερα επιχειρηματικά του βήματα: εξαγόρασε την ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Aegean Aviation από τα αδέρφια Αντώνιο και Νικόλαο Σιμιγδαλά, με σκοπό να εκτελεί πτήσεις VIP σε όλο τον κόσμο. Ετσι, από αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας διανομής καυσίμων και εμπορίου ελαστικών στην Κρήτη μετατράπηκε σε επιχειρηματικό κατακτητή των αιθέρων όλης της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.