Με τον τελικό του κυπέλλου ανάμεσα στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας και την Ντεπορτίβο Αβες, που διεξάγεται το απόγευμα της Κυριακής (20/5, 19:15) στο «Estadio Nacional» του Οεϊρας, την παραδοσιακή έδρα διεξαγωγής των τελικών κυπέλλου, ολοκληρώνεται η εφετινή ποδοσφαιρική σεζόν στην Πορτογαλία.

Ενας αγώνας με πολλές ιδιαιτερότητες, όχι τόσο λόγω της παρθενικής παρουσίας της Αβες σε τελικό κυπέλλου, όσο λόγω των όσων συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Σπόρτινγκ.

Η κατάληψη της τρίτης θέσης στο πρωτάθλημα και ο αποκλεισμός από το επόμενο Champions League προκάλεσε την επίθεση οπαδών των «λιονταριών» στο προπονητικό κέντρο της ομάδας, όπου χτύπησαν και τραυμάτισαν ποδοσφαιριστές (όπως ο Ολλανδός Μπας Ντόστ) και μέλη του τεχνικού επιτελείου. Ο Ζόρζε Ζεσούς με το ζόρι έπεισε τους παίκτες του να παραμείνουν στη Λισαβόνα και να αγωνιστούν κανονικά στον τελικό, τη στιγμή που οι περισσότεροι είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν το καλοκαίρι. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό αποφασίστηκε να ματαιωθεί η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Ζεσούς ενόψει του τελικού.

Την ίδια στιγμή, η Σπόρτινγκ μπαίνει με τη σειρά της (μετά τις Πόρτο και Μπενφίκα) στο «στόχαστρο» των ερευνών για «στημένους» αγώνες, με τον πρόεδρο του συλλόγου, Μπρούνο ντε Καρβάλιο, να στρέφει τα βέλη του κατά της πορτογαλικής κυβέρνησης και ειδικά εναντίον του προέδρου της Βουλής, τον οποίο απειλεί με μηνύσεις και αγωγές!

Υπό τις συνθήκες αυτές, το (φυσιολογικό) προβάδισμα που είχε η Σπόρτινγκ στα προγνωστικά πάει… περίπατο, ακόμη κι αν απέναντί της βρίσκει μία μικρομεσαία ομάδα, που ανέβηκε πέρυσι από τη δεύτερη κατηγορία κι εφέτος τερμάτισε στη 13η θέση. Η Αβες στάθηκε αρκετά τυχερή στο κύπελλο, καθώς στην πορεία της ως τον τελικό συνάντησε μόνο μία ομάδα της μεγάλης κατηγορίας, τη Ρίο Αβε στα προημιτελικά και την απέκλεισε στα πέναλτι, ενώ στους ημιτελικούς ξεπέρασε με τα χίλια ζόρια το εμπόδιο της Κάλντας, που παίζει στην 3η κατηγορία. Η Σπόρτινγκ από την πλευρά της απέκλεισε στα ημιτελικά στα πέναλτι την πρωταθλήτρια Πόρτο και πλέον έχει την ευκαιρία να κατακτήσει το 17ο τρόπαιο της Ιστορίας της, αφήνοντας πίσω της τους «δράκους» που έχουν 16 (πρώτη είναι η Μπενφίκα με 26 τίτλους).