Επτά ερυθρόλευκα τρόπαια με άρωμα γυναίκας. Γύρω τους χαμογελαστά πρόσωπα που δεν χορταίνουν να τα θωρούν. Η Στέλλα Καλτσίδου από την ομάδα μπάσκετ, η Αλεξάνδρα Ασημάκη από το πόλο και η Τζίνα Λαμπρούση που δεν αφήνει από την αγκαλιά της το αγαπημένο της: το κύπελλο του Τσάλεντζ Καπ στο βόλεϊ. Τρία κορίτσια που μοιράζονται το πάθος που έχουν για αυτό που κάνουν, τη χαρά για όσα πέτυχαν και τις προσδοκίες τους για το αύριο, με φόντο τη θάλασσα του Πειραιά.

Η πιο εντυπωσιακή άφιξη στα γραφεία του Ερασιτέχνη ήταν χωρίς αμφιβολία η Αλεξάνδρα Ασημάκη. Με λαμπερό χαμόγελο και κρατώντας στα χέρια της την πιο… φρέσκια κούπα. Δεν είχαν περάσει παρά λίγες ώρες από την κατάκτηση του πέμπτου συνεχόμενου τίτλου από την ομάδα πόλο του Ολυμπιακού, που γιόρτασε παράλληλα και ένα ιστορικό νταμπλ (νικήτρια και στο Κύπελλο), το πρώτο στην Ιστορία του γυναικείου πόλο.

«Είμαι με τέσσερις ώρες ύπνο μετά τα επινίκια. Αλλα και στο σπίτι ήταν δύσκολο να κοιμηθώ. Είχε βγει όλη η ένταση» σχολίασε η Ασημάκη μετά την ανταλλαγή συγχαρητηρίων με την Καλτσίδου. Τα δύο κορίτσια ρωτήθηκαν αν «ζηλεύουν» το ευρωπαϊκό τρόπαιο που είχε μπροστά της η Λαμπρούση. «Η αλήθεια είναι πως αυτό που πέτυχε το βόλεϊ ήταν ένα κίνητρο και για εμάς. Είχαμε πάει σε ένα παιχνίδι τους. Το πάθος που έβγαζαν στο γήπεδο μας έδινε περισσότερη δύναμη» απάντησε η 30χρονη πολίστρια. «Αυτό έχει ο Ολυμπιακός. Είναι γενικά, μια μεγάλη οικογένεια» σημείωσε η 25χρονη κεντρική.

«Οι καλύτερες συνθήκες»

«Ο Ολυμπιακός είναι ένας σύλλογος που έχει πάντα υψηλούς στόχους. Αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι η διάρκεια και έχει ξεφύγει από τα ελληνικά δεδομένα. Οι συνθήκες δουλειάς είναι εντελώς διαφορετικές, λειτουργεί με ευρωπαϊκά πρότυπα και μακάρι να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες ομάδες» πρόσθεσε η Καλτσίδου.

Το άρωμα γυναίκας είναι ιδιαίτερα έντονο στον εφετινό Ερασιτέχνη Ολυμπιακό. Νταμπλ στο μπάσκετ και το πόλο, αλλά και τρεμπλ στο βόλεϊ.

Η γυναίκα λοιπόν κυριαρχεί αποδεικνύοντας πως είναι μύθος αυτό που λένε πως είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες: «Τις ίδιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι δύο» υποστηρίζει η Στέλλα Καλτσίδου: «Αυτό που μπορεί να αλλάζει είναι το θέαμα λόγω της σωματοδομής του άνδρα. Κυρίως όμως οι άνδρες δουλεύουν πιο πολύ με το ένστικτο. Δεν πιστεύω ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες. Είναι πειθαρχημένες και αυστηρές με τον εαυτό τους. Απλά χρειάζονται μία κατάσταση η οποία θα πατήσει το δικό τους κουμπί».

«Είμαστε ζόρικες οι γυναίκες. Απορώ μερικές φορές πώς μας κουμαντάρουν οι προπονητές. Σίγουρα όμως, επειδή μιλάμε για ομάδα, κάποιες είναι πιο ευαίσθητες, κάποιες πιο δυναμικές» προσθέτει η Ασημάκη, ενώ η Λαμπρούση συμπληρώνει: «Πείσμα και θέληση έχουμε. Ετσι κι αλλιώς πάντα πρέπει να βάζεις στόχους. Κι όλα έρχονται βήμα βήμα. Εντάξει, θα υπάρχουν και σκαμπανεβάσματα, αλλά όλα μπορούν να διορθωθούν».

Στα τελευταία λόγια της κεντρικής του Ολυμπιακού θέλησε να προσθέσει κάτι η Ασημάκη: «Ενας καλός αθλητής πρέπει να είναι σε θέση να σηκώνεται όταν πέφτει. Εξαρτάται βέβαια και υπό ποιες συνθήκες δουλεύει. Εμείς, για παράδειγμα, έχουμε την ευτυχία να έχουμε στον Ολυμπιακό τις καλύτερες».

Και οι τρεις είναι απόλυτα συνειδητοποιημένες για αυτό που κάνουν στην καθημερινότητά τους. Ξέρουν τι θέλουν και το θεωρούν επιλογή ζωής.

«Η ζωή μας καθορίζεται από αυτό που κάνουμε. Για αυτό δουλεύουμε καθημερινά ώστε να μπορούμε να αποδώσουμε καλύτερα. Ακόμα και τώρα στις διακοπές. Κανένας και καμία δεν αφήνει να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να κάνει κάτι. Ακολουθείς ένα πρόγραμμα ύστερα από κάποιες ημέρες, ανάλογα με τις ανάγκες που έχεις» σημείωσε η Καλτσίδου. «Η ζωή του αθλητή δεν είναι μόνο μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Φυσικά μόνο θυσία δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον τρόπο της ζωής μας. Κάνουμε κάτι που αγαπάμε. Είναι επιλογή ζωής», συμφώνησε η Ασημάκη.

Τα όνειρα

Και οι τρεις έχουν πετύχει πολλά στην καριέρα τους. Αισθάνονται ότι εκπλήρωσαν τα όνειρα τους; Η Τζίνα Λαμπρούση παίρνει πρώτη τον λόγο: «Εγώ άρχισα τον αθλητισμό με αγωνιστικό αερόμπικ. Στο βόλεϊ βρέθηκα τυχαία, λόγω ύψους. Ετσι, σε ηλικία 16 χρονών πήγα στον Ηρακλή Κηφισιάς. Επειτα από τέσσερα χρόνια ήρθα στον Ολυμπιακό. Πραγματικά δεν πίστευα ότι θα πετύχαινα τόσα σε σχετικά μικρό διάστημα, πως θα κατακτούσα έναν τίτλο στην Ευρώπη. Ανακάλυπτα καθημερινά πολλά πράγματα για το βόλεϊ. Εβλεπα βίντεο με αγώνες, ευρωπαϊκούς τελικούς και σκεφτόμουν, μακάρι να τα καταφέρω κι εγώ. Ο καθένας θα το ήθελε αυτό. Ετσι, με τον χρόνο κατάλαβα ότι αυτό το άθλημα μου ταίριαζε».

«Από μικρή είχα δείξει πως θα ακολουθούσα άθλημα του νερού, καθώς είχα αρχίσει με κολύμβηση» λέει η Αλεξάνδρα Ασημάκη. «Είχα την τύχη να ζήσω σημαντικές στιγμές τόσο με τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκα όσο και στην Εθνική, με αποκορύφωμα το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αισθάνομαι τυχερή και ευλογημένη. Κανένας αθλητής δεν σταματά να έχει στόχους. Τι άλλο θα ήθελα; Ενα ολυμπιακό μετάλλιο».

Ενα σημαντικό κίνητρο έχει και η Στέλλα Καλτσίδου: «Ενας ευρωπαϊκός τίτλος είναι και για μένα ένα όνειρο. Δεν αισθάνομαι πίκρα επειδή δεν το έχω καταφέρει έως τώρα, αλλά θεωρώ ότι είναι ένα ακόμα κίνητρο. Στο τελευταίο ευρωπαϊκό χάσαμε για λίγο το χάλκινο μετάλλιο. Οσους τίτλους και να έχεις κατακτήσει δεν κουράζεσαι. Πάντα συνεχίζεις να θέλεις περισσότερους».

Ευρώπη, ο κύριος στόχος

Πόλο και μπάσκετ ολοκλήρωσαν με τον ιδανικότερο τρόπο τη χρονιά, ωστόσο από την Αλεξάνδρα Ασημάκη και τη Στέλλα Καλτσίδου έλειπε κάτι. Μια καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία, την οποία επεδίωξαν και οι δύο ομάδες.

«Σίγουρα η σεζόν τέλειωσε με τον καλύτερο τρόπο, είδαμε στους στόχους μας να πραγματοποιούνται και μάλιστα με ένα 3-0 στους τελικούς. Υπάρχει χαρά για το πέμπτο συνεχόμενο πρωτάθλημα, για το νταμπλ, αλλά πίκρα για την Ευρώπη. Η πορεία μας δεν ήταν ανάλογη με την ποιότητα της ομάδας. Η διοίκηση είχε κάνει τα πάντα για να διεκδικήσουμε κάτι σημαντικό. Δεν καταφέραμε να προκριθούμε στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, ενώ φτάσαμε στον τελικό του Λεν Τρόφι και μπορούσαμε να το κατακτήσουμε. Δυστυχώς δεν έγινε εφικτό. Ηταν περίεργη χρονιά. Το σημαντικό είναι πως καταφέραμε ύστερα από αυτή την άσχημη ευρωπαϊκή πορεία να σηκώσουμε κεφάλι και να πάρουμε το πρωτάθλημα» είπε η Ασημάκη.

«Στην Ευρώπη κάναμε ένα βήμα παραπάνω συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο. Πιστεύω, πάντως, ότι θα μπορούσαμε να έχουμε και καλύτερη πορεία. Ο Ολυμπιακός έχει πάντα υψηλούς στόχους και φυσικά αυτό ισχύει και για το μπάσκετ. Η διοίκηση προσπαθεί ώστε η ομάδα να πετύχει και κάτι σημαντικό σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ετσι θα αποφασίσει για τις κινήσεις που θα γίνουν ενόψει της επόμενης σεζόν. Ηταν μια δύσκολη χρονιά, καθώς είχαμε και την Ευρώπη. Η έλλειψη ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα μπορεί να έχει θετικά και αρνητικά. Δεν έχεις ανταγωνιστικά παιχνίδια για να διατηρήσεις υψηλό ρυθμό, αλλά εμείς να καταφέρναμε καθώς είχαμε τον ανταγωνισμό στις προπονήσεις. Παράλληλα υπήρχαν ευκαιρίες προφύλαξης αθλητριών ενόψει των ευρωπαϊκών αγώνων. Το βασικό σε αυτό είναι να ξέρεις να το διαχειριστείς κατάλληλα» σημείωσε η πολύπειρη Καλτσίδου.