Μία μετά το τετ-α-τετ του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως υπάρχουν πολλά ονόματα στο τραπέζι και υπογράμμισε την πολιτική βούληση για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

Για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ρωτήθηκε εάν, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, θα υπάρξει συμφωνία με την ΠΓΔΜ, μέσα στον Ιούνιο και σημείωσε: «Δεν πρόκειται να προεξοφλήσω την κατάληξη των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, το βέβαιο είναι ότι πολιτική βούληση υπάρχει.

Ωστόσο, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, έχουμε ακόμα αρκετή απόσταση να διανύσουμε μέχρι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία». Επανέλαβε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με αίσθημα ευθύνης για την επίλυση ενός ζητήματος που ταλαιπωρεί τη χώρα μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή για σχεδόν 30 χρόνια.

Αναφορικά για το όνομα που προτάθηκε από την ΠΓΔΜ, ο υπουργός Επικράτειας είπε πως πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, διευκρινίζοντας πως ακόμα δεν έχουν καταλήξει οι δυο πλευρές στο όνομα.

Για την ψήφιση του πορίσματος Novartis

Ειδικά για τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή για την υπόθεση του σκανδάλου Novartis μετά και το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής και την κριτική της αντιπολίτευσης για προσπάθεια δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων, ο κ. Τζανακόπουλος απέρριψε τις κατηγορίες, υπογραμμίζοντας πως σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών η δικογραφία, εφόσον «σκόνταφτε» σε πολιτικό πρόσωπο, έπρεπε να διαβιβαστεί αμελλητί στη Βουλή.

Όπως εξήγησε μάλιστα όταν φτάνει ένας φάκελος τότε η Βουλή έχει δυο δυνατότητες:

«Είτε να αδρανήσει το ελληνικό Κοινοβούλιο -όπως ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος- δηλαδή να μην συγκροτηθεί η επιτροπή ή να συγκροτήσει προκαταρκτική επιτροπή», προσθέτοντας πως μόνο η επιτροπή μπορεί να αποφασίσει εάν είναι αρμόδια ή αναρμόδια για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ειδικά για τη συγκεκριμένη υπόθεση πάντως ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως υπάρχει μια ιδιαιτερότητα καθώς υπάρχουν κάποια αδικήματα που υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά υπάρχουν και κάποια αδικήματα, τα οποία σύμφωνα με τη νομική εκτίμηση της επιτροπής δεν υπάγονται, όποτε η προανακριτική αποφάσισε ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να ασκήσει ποινικές διώξεις αλλά αντιθέτως αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στην τακτική δικαιοσύνη, π.χ. δωροδοκία και ξέπλυμα. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως παραγνωρίζει την υπόθεση και παραπληροφορεί.

Για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών 

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε την αναξιοπιστία τους, λόγω των μεγάλων διαφορών που καταγράφουν, και συμπλήρωσε: «Δεν κάνουμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις αλλά με βάση, το συμφέρον της χώρας, τους στόχους που έχουμε καθορίσει, να επιτύχουμε δηλαδή την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και στη συνέχεια να επιταχύνουμε την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την, για πρώτη φορά, οικοδόμηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους. Με αυτούς τους βασικούς πυλώνες καθορίζουμε την πολιτική μας και δεν μπαίνουμε σε μια γενικευμένη εκλογολογία, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι το καταφύγιο του πολιτικά ηττημένου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζανακόπουλος.

Επανέλαβε πως δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών και παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα εξαντλήσει την τετραετία.

Για την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών

Τέλος για τους δυο στρατιωτικούς ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης λέγοντας: «Εξαντλούμε όλα τα νομικά, πολιτικά και διπλωματικά εργαλεία για να επιτύχουμε την όσο ταχύτερη απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών μας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως εκείνο στο οποίο «θα πρέπει να επιμείνουμε είναι ότι δεν παραιτούμαστε από μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για τη διευθέτηση αυτού του θέματος».