Καταιγισμός παραβατικών περιστατικών έχουν καταγράφει το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά την προώθηση προϊόντων καπνού στη χώρα μας. Το υπουργείο Υγείας σε νέα εγκύκλιο του επιχειρεί να βάλει φρένο στην έμμεση διαφήμιση – και στις προσφορές σε προϊόντα καπνού – προειδοποιώντας με αυστηρές ποινές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επιμένει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε αναφορά που νομίμως εκλαμβάνεται ως διαφήμιση, είτε πρόκειται για άμεση ή για έμμεση, είτε γίνεται στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής, εμπορικών, επιχειρηματικών, βιομηχανικών ανακοινώσεων, μέσου Τύπου, έντυπου, ραδιοφωνικού ή τηλεόρασης, ή στη κοινωνία της πληροφορίας.

Έμμεση διαφήμιση θεωρείται και η αναφορά «είτε στο πλαίσιο συνεντεύξεων ή αρθρογραφίας στα μέσα αυτά, για οποιοδήποτε προϊόν καπνού και συναφούς προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων και των νέων προϊόντων καπνού, περί του μειωμένου κινδύνου για την υγεία, ή και η κυκλοφορία προϊόντων με δηλούμενο σκοπό τη διακοπή του καπνίσματος».

Επιπλέον και μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι στις απαγορευτικές διατάξεις εμπίπτουν και οι προσφορές μέσω διαδικτύου (και όχι μόνον) προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και των νέων προϊόντων καπνού και των ηλεκτρονικών τσιγάρων, δωρεάν ή του τύπου «δύο η παραπάνω στη τιμή του ενός».