Ο αριθμός των ατόμων που ζουν στις πόλεις αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια αλλάζοντας σημαντικά τις οικονομικές συνθήκες, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Σε αστικά κέντρα ζει σήμερα το 55% του πλανήτη. Μέχρι το 2050 το ποσοστό αυτό αναμένεται ότι θα αυξηθεί στο 68%. Τη σχετική έκθεση συνέταξε το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Αυτό θα σημάνει μεταξύ άλλων ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των μεγαλουπόλεων όπου θα κατοικούν εκατομμύρια ή ακόμη και δεκάδες εκατομμύρια άτομα. Σήμερα υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο 33 αστικά κέντρα με πληθυσμό που ξεπερνά τα 10 εκατ. Ο αριθμός των τους αναμένεται ότι θα αυξηθεί στα 43 έως το 2030. Αυτό αναμένεται ότι θα συμβεί κυρίως σε αναπτυσσόμενες οικονομίες. Σημειώνεται ότι το 1990 υπήρχαν σε όλο τον κόσμο μόνο 10 τέτοιες τεράστιες πόλεις .

Οπως αναφέρει το CNBC, το Τόκιο είναι η μεγαλύτερη πόλη με πληθυσμό που ξεπερνά τα 37 εκατ. άτομα. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Νέο Δελχί στην Ινδία με περίπου 29 εκατ. και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Σαγκάη με 26 εκατ. Το Νέο Δελχί αναμένεται όμως να ξεπεράσει έως το 2028 την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και να αναδειχτεί στην πολυπληθέστερη μεγαλούπολη στον κόσμο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν στις πόλεις στη Βόρεια Αμερική με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται σε 82%. Ακολουθεί η Ευρώπη με 74%. Στην Ασία σε μητροπολιτικές περιοχές ζει το 50% των κατοίκων. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Αφρική όπου σε πόλεις ζει το 43% του πληθυσμού. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμού προς τα αστικά κέντρα θα καταγραφούν σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Νιγηρία. Για τον λόγο αυτό στην έκθεση ζητείται να γίνουν από τώρα προβλέψεις για υποδομές και κάθε είδους παροχές ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των πληθυσμών.