Για μία «κρίση ηθικής και ακεραιότητας» προειδοποίησε ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον σημειώνοντας τους κινδύνους από «εναλλακτικές πραγματικότητες» και για «ηγέτες που επιδιώκουν να κρύψουν την αλήθεια», μεταδίδει το ABC News.

Ήταν η πρώτη δημόσια ομιλία του πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την αιφνιδιαστική απόλυσή του από τον πρόεδρο Τραμπ τον Μάρτιο.

Ο Τίλερσον μίλησε στην τελετή αποφοίτησης στρατιωτικού ινστιτούτου (Virginia Military Institute) στο Λέξινγκτον της πολιτείας Βιρτζίνια.

Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε ειδικά στον Τραμπ παρότι διαφάνηκε ότι αρκετά σημεία της ομιλίας του είχαν ως στόχο τον Αμερικανό πρόεδρο και τις ενέργειές του.

“Εάν οι ηγέτες μας επιδιώκουν να κρύψουν την αλήθεια ή εμείς ως άνθρωποι αποδεχόμαστε εναλλακτικές πραγματικότητες οι οποίες δεν στηρίζονται πλέον σε γεγονότα, τότε, ως Αμερικανοί πολίτες έχουμε πάρει τον δρόμο της παραχώρησης της ελευθερίας μας”, είπε ο Τίλερσον απευθυνόμενος στους αποφοίτους.

Στο επίκεντρο μιας “κλιμακούμενης κρίσης ηθικής και ακεραιότητας” όπως είπε, ήταν αυτή η επίθεση κατά της αλήθειας “η οποία είναι το κεντρικό αξίωμα μιας ελεύθερης κοινωνίας μας”.

. “Όταν εμείς ως άνθρωποι, ως ελεύθεροι άνθρωποι γινόμαστε ασταθείς ως προς την αλήθεια – ακόμη και για όσα φαίνονται ως τα πιο ασήμαντα πράγματα- γινόμαστε ασταθείς για την Αμερική. Εάν ως Αμερικανοί δεν αντισταθούμε στην κρίση ηθικής κι ακεραιότητας στην κοινωνία και μεταξύ των ηγετών μας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό βίο και δυστυχώς μερικές φορές ακόμη και στον μη κερδοσκοπικό τομέα, τότε, η αμερικανική δημοκρατία όπως την γνωρίζουμε εισέρχεται στα χρόνια της δύσης της.

Προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε αυτό, είναι ευθύνη του κάθε Αμερικανού έναντι του άλλου “να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε την ελευθερία μας, αναγνωρίζοντας τι είναι αληθινό και τι δεν είναι, τι είναι γεγονός και τι δεν είναι, αλλά και ν’ αρχίσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους για την αλήθεια. Παράλληλα, ν’ απαιτήσουμε η αναζήτηση του μέλλοντος για την Αμερική να βασίζεται σε γεγονότα”, είπε χαρακτηριστικά ο Τίλερσον.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της ExxonMobil είχε μία δύσκολη σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ, με αρκετές από τις πολιτικές τους διαφωνίες να έχουν δημοσιοποιηθεί και τον Τραμπ να τον έχει υπονομεύσει σε μια σειρά υποθέσεων, μέσω της δημόσιας άσκησης κριτικής.

Για τον Τίλερσον είχε αναφερθεί ότι ο ίδιος είχε αποκαλέσει τον πρόεδρο Τραμπ “ηλίθιο” κάτι το οποίο ο Τίλερσον δεν αρνήθηκε ποτέ. Παράλληλα, ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δέχθηκε κριτική και για τους χειρισμούς του στη διοίκηση του υπουργείου των Εξωτερικών όταν αποφάσισε να “παγώσει” τις προσλήψεις νέου προσωπικού,. Η ενέργειά του αυτή χαρακτηρίστηκε μη απαραίτητη και καταστροφική, καθώς υψηλόβαθμες θέσεις διπλωματών έμειναν κενές ή καλύφθηκαν από αξιωματούχους που ανέλαβαν υπηρεσιακά καθήκοντα. Ο Τίλερσον επικρίθηκε και για την άσκηση μιας συγκεντρωτικού τύπου ηγεσίας στο ΥΠΕΞ, μέσω ενός μικρού κύκλου ανθρώπων, προκαλώντας σύγχυση τόσο στο διοικητικό όσο και στο διπλωματικό προσωπικό του υπουργείου.