Στην Τροία τον αποκάλεσαν δούρειο ίππο. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο λέγεται Project Trophy. Ενας νέος δούρειος ίππος που κρύβει μέσα του δισεκατομμύρια δολάρια αλλά απειλεί με άλωση το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 στη Ζυρίχη κατέφθασαν υπό άκρα μυστικότητα τα στελέχη των επτά εκ των πλουσιότερων ομάδων του κόσμου, οι οποίες το 2017 παρουσίασαν έσοδα 4 δισ. δολαρίων. Οι εκπρόσωποι των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σιτι, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους, Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο για να πληροφορηθούν τις λεπτομέρειες του Project Trophy, όπως είναι η κωδική ονομασία του νέου διευρυμένου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την επιστολή του επικεφαλής της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν προς τον Ινφαντίνο, με την οποία αμφισβητούσε την ορθότητα των χειρισμών του προέδρου της FIFA να πουλήσει μια διοργάνωση σε ένα κορσόρτσιουμ του οποίου ηγείται η ιαπωνική SoftBank.

Ο σπόρος της ιδέας ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων που θα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια με τη συμμετοχή 24 ομάδων είχε πέσει αρκετούς μήνες νωρίτερα, μέσω διαρροής, σύμφωνα με την οποία το ποσό που είναι διατεθειμένη να επενδύσει η κοινοπραξία φτάνει τα 25 δισ. δολάρια σε 12ετή κύκλο. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και μία δεύτερη διοργάνωση, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εθνών, που θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Η αρχική αντίδραση των Ευρωπαίων ήταν αρνητική.

Παρά τη μυστικότητα που κάλυψε τη συνάντηση μεταξύ του Ινφαντίνο και των «Επτά Αδερφών», μια ομοβροντία δημοσιευμάτων κορυφαίων δημοσιογραφικών οργανισμών της Ευρώπης, ανάμεσά τους το BBC, οι «Times», η «Marca» και η «Gazzetta dello Sport» αποκάλυπτε στις 15 Μαΐου το σχέδιο του νέου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων που θα αντικαταστήσει το Διηπειρωτικό Κύπελλο και τους αγώνες του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών.

Οι συμμετοχές

Μεταξύ άλλων γίνεται γνωστό πως 12 από τις 24 συμμετέχουσες θα προέρχονται από την Ευρώπη. Οι ομάδες θα χωρίζονται σε οκτώ γκρουπ των τριών και η νικήτρια κάθε ομίλου θα συνεχίζει στα προημιτελικά. Η διάρκεια της διοργάνωσης θα είναι δυόμιση εβδομάδες και θα αρχίζει τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, αρχής γενομένης από το 2021.

Η διοργανώτρια χώρα δεν θα έχει σχέση με τη χώρα που θα φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο. Χρησιμοποιείται ο όρος «περισσότερο εκδημοκρατισμένο ποδόσφαιρο» για να αιτιολογήσει τις μελλοντικές επιλογές στην έδρα, που θα είναι σίγουρα η Κίνα, η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία, που πιστεύεται πως βρίσκονται πίσω από το κονσόρτσιουμ.

Το πιο σημαντικό: αναμένονται έσοδα τουλάχιστον 3 δισ. δολαρίων για κάθε κύκλο διοργάνωσης και κάθε σύλλογος θα εισπράττει μεταξύ 50 και 80 εκατ. δολαρίων.

Το μεγάλο ερωτηματικό στην υπόθεση είναι ο τρόπος επιλογής των ομάδων. Θα είναι με βάση την ιστορία τους; Αν ναι, όπως λέει η FIFA, γιατί κλήθηκε η Παρί Σεν Ζερμέν και όχι η Λίβερπουλ στη μυστική συνάντηση; Γιατί θεωρείται πιο σίγουρη η συμμετοχή της Μάντσεστερ Σίτι, που δεν έχει καμία διάκριση στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/ Τσάμπιονς Λιγκ, από αυτή της Μπενφίκα; Στην υπόθεση υπάρχουν πολλές σκιές.

Κατά την UEFA είναι πολύ σοβαρό και το γεγονός πως το κονσόρτσιουμ θα κατέχει το 49% των δικαιωμάτων της νέας διοργάνωσης, από την οποία θα μπορεί να αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή αν τα οικονομικά «δεν βγαίνουν». Ουσιαστικά κατηγορεί τον Ινφαντίνο πως ξεπουλά το ποδόσφαιρο, διαπραγματευόμενος μόνο με τους πλούσιους συλλόγους, στους οποίους υπόσχεται πως θα τους κάνει ακόμα πλουσιότερους εις βάρος των υπολοίπων.

Η «προφητεία» του Βενγκέρ

Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις πριν εγκαταλείψει την Αρσεναλ, ο Αρσέν Βενγκέρ δήλωνε στους «Times» πως είναι θέμα χρόνου η δημιουργία της ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας. Η δήλωση του Αλσατού έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς συμμετείχε σε όλα τα οικονομικά project της Αρσεναλ και γνωρίζει εκ των έσω τις κινήσεις και τα σχέδια των μεγάλων συλλόγων. «Σε λίγα χρόνια θα έχετε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάθε Σαββατοκύριακο. Το εθνικό πρωτάθλημα θα παίζεται κάθε Τρίτη και Τετάρτη» εξηγεί ο Βενγκέρ. Ο επί 22 έτη προπονητής των Κανονιέρηδων θεωρεί αναπόφευκτη την ευρωπαϊκή λίγκα, ενώ συμβουλεύει να μειωθούν οι ομάδες στην Πρέμιερ Λιγκ για να γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι πως το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε ζύμωση.