Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έστειλε την Τετάρτη τα πρώτα 4.000 πειραματικά εμβόλια κατά του ιού Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά από τότε που αναπτύχθηκε μετά την τελευταία μεγάλη επιδημία πριν από δύο χρόνια.

Το εμβόλιο δεν έχει ακόμη λάβει άδεια κυκλοφορίας, όμως αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικό στις δοκιμές που έγιναν στη δυτική Αφρική στη μεγαλύτερη επιδημία του ιού Έμπολα που έχει ξεσπάσει μέχρι στιγμής, με 11.300 νεκρούς στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε από το 2014 έως το 2016.

Αξιωματούχοι του τομέα της υγείας ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο αυτό για να περιορίσουν τη νέα επιδημία που ξέσπασε στη ΛΔ Κονγκό, από την οποία ο ΠΟΥ εκτιμά ότι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους 20 άνθρωποι από τον Απρίλιο.

Σε τρεις περιοχές της επαρχίας Εκουατέρ έχουν καταγραφεί δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό Έμπολα, 22 πιθανά κρούσματα και 17 ύποπτα κρούσματα, ενώ 432 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι έχει στείλει 300 σάκους για την ασφαλή ταφή των προσβεβλημένων, μια πιθανή ένδειξη για το πόσο αναμένει να εξαπλωθεί η επιδημία.

Η πρώτη παρτίδα των 4.000 εμβολίων ήδη μεταφέρεται στην Κινσάσα, ενώ ο ΠΟΥ σκοπεύει να στείλει μια δεύτερη, η οποία θα περιέχει επίσης 4.000 εμβόλια, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας Τάρεκ Γιασάρεβιτς.

«Βάσει της εμπειρίας μας για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα του Έμπολα υπάρχουν περίπου 100-150 επαφές και επαφές επαφών που θα πρέπει να εμβολιαστούν», επεσήμανε ο Γιασάρεβιτς.

Η επιδημία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή Μπικόρο, με 31 κρούσματα και 274 επαφές. Επίσης έχουν καταγραφεί οκτώ κρούσματα και 115 επαφές στην περιοχή Ιμπόκο.

Ο ΠΟΥ ανησυχεί για το ενδεχόμενο η επιδημία να φτάσει στην πόλη Εμπαντάκα, ο πληθυσμός της οποίας είναι ένα εκατομμύριο, κάτι που θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολο το έργο του περιορισμού της εξάπλωσης της ασθένειας.

Δύο αδέλφια από την Εμπαντάκα, που πρόσφατα είχαν ταξιδέψει στη Μπικόρο για να παραστούν σε μια κηδεία, θεωρούνται πιθανά κρούσματα και αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων.