Μετά τον πρώτο κύκλο επαφών της Φώφης Γεννηματά με μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, οι τόνοι στο Κίνημα Αλλαγής έχουν κατέβει. Με κύριο στόχο την ενότητα του νέου φορέα, η επικεφαλής επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ φαίνεται πως μέσα στις επόμενες ημέρες οι δύο πλευρές θα βρεθούν και από κοντά.

Παρότι το αίτημα για «εκλογές τώρα» παραμένει στο τραπέζι, οι δύο πλευρές έκαναν το πρώτο βήμα προς εξομάλυνση των σχέσεών τους, ενώ τον δικό τους ρόλο έπαιξαν οι δημόσιες τοποθετήσεις του επικεφαλής του Ποταμιού -όχι μόνο διέψευσε τα σενάρια μετακίνησής του στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλα παράλληλα, σε συνέντευξή του (Αθήνα 9.84) τόνισε πως δεν υπάρχει ζήτημα αποχώρησής του από το Κίνημα Αλλαγής: «η επιλογή μας είναι και παραμένει μία. Ότι μπορούμε να κάνουμε το «Κίνημα Αλλαγής» ένα πραγματικό Κίνημα Αλλαγής και εκεί οι λέξεις πρέπει να αποκτήσουν το περιεχόμενο που τους πρέπει», επεσήμανε.

Σε κάθε περίπτωση, συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής θα λάβει χώρα. Ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για συνεδρίαση την Παρασκευή, ωστόσο η συζήτηση για την Novartis ενδέχεται να την μεταθέσει για την επόμενη εβδομάδα – χωρίς να παίζει ιδιαίτερο ρόλο αν θα προηγηθεί ή όχι της συζήτησης για την πορεία των διαπραγματεύσεων, κατά την οποία η Γεννηματά αναμένεται να απευθύνει στην Ολομέλεια το αίτημα για εκλογές.

Από την δική του πλευρά, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ξεκαθάρισε εκ νέου πως μια συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ τον βρίσκει «κάθετα αντίθετο» (Αction24), ενώ χαιρέτησε την πρωτοβουλία Γεννηματά για εκλογές, χαρακτηρίζοντάς την ένα «καλό πρώτο βήμα». Σε άλλο μήκος κύματος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος με δήλωσή του (protagon) έκανε λόγο για «νέα δεδομένα σε στρατηγικής σημασίας ανοιχτά θέματα για το μέλλον της πατρίδας και της ελληνικής κοινωνίας» σχετικά με την σχέση ΣΥΡΙΖΑ-Κινήματος Αλλαγής, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν μου ζήτησε να προσχωρήσω στις τάξεις του ή οτιδήποτε άλλο. Προσωπικά ποτέ δεν διανοήθηκα να ζητήσω το παραμικρό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο,τι λέω, το λέω ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, γιατί το πιστεύω».