Κορυφαίο θέμα στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα με τους επικεφαλής των θεσμών είναι οι αντικειμεινικές αξίες.

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και τους δανειστές να γκρινιάζουν για τις καθυστερήσεις, το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει ταχύτητες για την αναπροσαρμογή τους

Το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει όλα να έχουν τελειώσει ως τις 14 Ιουνίου. Δηλαδή σε λιγότερο από έναν μήνα θα πρέπει να έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση με τις νέες τιμές που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη την επικράτεια και παράλληλα να έχει κριθεί η τύχη του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
Οι αυξομειώσεις που θα υπάρξουν στις τιμές ζώνης θα καθορίσουν εάν θα χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ για να διασφαλιστεί η βεβαίωση φόρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Στην Καραγεώργη Σερβίας, αρμόδιες πηγές λένε ότι δεν θα χρειαστούν διορθώσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι πανομοιότυπα με τα περσινά.

Οι συναντήσεις

Στην πορεία της δ" αξιολόγησης, οι επαφές μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών αρχίζουν σήμερα στις 10.00, με πρώτα θέματα τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια (11.00).

Θα ακολουθήσουν η επισκόπηση (12.00) και τα θέματα της δημόσιας διοίκησης (15.30).

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες, το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) συντάσσεται ήδη από τα τεχνικά κλιμάκια.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε την Τρίτη ότι οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εξελίσσονται θετικά και «δείχνουν διάθεση για επίλυση των διαφορών», θεωρώντας ότι αυτό είναι καλό σημάδι για την επίτευξη staff level agreement έως το Eurogroup στις 24 Μαΐου, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Η επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 21η Ιουνίου (συνεδρίαση Eurogroup), καθώς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων της δ" αξιολόγησης (εάν απομένουν ένα ή δύο που είναι χρονοβόρα δεν θεωρείται πρόβλημα, όπως έγινε με την γ" αξιολόγηση) και ταυτόχρονα επιδιώκεται να κλείσει η συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.