Την Πέμπτη Τσίπρας και Ζάεφ θα συναντηθούν στη Σόφια, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια που θέλουν την επίλυση του Μακεδονικού να είναι κοντά. Στην αξιωματική αντιπολίτευση, όμως, δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτήν την άποψη. Πώς διαβάζουν, λοιπόν, στη ΝΔ όσα μέχρι στιγμής γνωρίζει η κοινή γνώμη για τις διαπραγματεύσεις;

«Είναι προφανές ότι μέχρι τώρα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας διαρροές που εμφανίζουν την ελληνική πλευρά να αποδέχεται, να δίνει προκαταβολικά το πράσινο φως και για την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ και για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, και να παίρνει με δόσεις, τη συμμόρφωση στο πεδίο του erga omnes» είπε τη Δευτέρα το πρωί η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη στα ερτζιανά.

Αφού υπενθύμισε πως το κόμμα της έχει προτείνει ως προϋπόθεση για τη συζήτηση περί του ονόματος της γειτονικής χώρας «την αλλαγή του Συντάγματος, τόσο στην απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών, όσο και στην αποδοχή της ονομασίας η οποία θα συμφωνηθεί για όλες τις χρήσεις», κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ελληνική πλευρά μοιάζει να αφοπλίζει προκαταβολικά όλα της τα όπλα σε αυτή τη διαπραγμάτευση.

Οι γαλάζιοι που έχουν συνομιλητές στην Ευρώπη, άλλωστε, επιμένουν ότι η Σύνοδος της Σόφιας, που γίνεται με πρωτοβουλία της βουλγαρικής προεδρίας της Ένωσης και έχει ως κύριο θέμα στην ατζέντα της τα Δυτικά Βαλκάνια – και το Σκοπιανό –, είναι μια «σύνοδος χαμηλών προσδοκιών». Με άλλα λόγια, βρίσκονται σε άλλο μήκος κύματος από το αρμόδιο υπουργείο, όχι μόνο ως προς τη λύση αλλά και ως προς τις προσδοκίες.