Παιχνίδι με την απλή αναλογική; Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε, απαντούν στο Κίνημα Αλλαγής. Σε σύσκεψη που έγινε στη Χαριλάου Τρικούπη, τα κεντροαριστερά στελέχη αποφάσισαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση για διάλογο από τον Πάνο Σκουρλέτη, χωρίς όμως να προσέρχονται απροετοίμαστοι. Αντίθετα, επιλέγουν να κάτσουν στο τραπέζι με ολοκληρωμένη πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου -έτσι ώστε να αποφύγουν τον πολιτικό αιφνιδιασμό της κυβέρνησης που, όπως αναφέρουν, χρησιμοποιεί ένα πάγιο αίτημα της Δημοκρατικής Παράταξης για κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών έτσι ώστε να περάσει από την πίσω πόρτα την απλή αναλογική με 200 ψήφους.

Γι’ αυτό η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Γιώργος Αμυράς, που θα εκπροσωπήσουν την Πέμπτη την ΔΗΣΥ και το Ποτάμι αντίστοιχα, θα κρατούν στα χέρια τους ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία επεξεργάστηκαν χθες οι Κώστας Σκανδαλίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Τσιόδρας, Δημήτρης Ρέππας, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Βασίλης Κίτσιος, αλλά και το σύνολο του νομικού επιτελείου του κεντροαριστερού φορέα. Δύο, μάλιστα, εκ των συμμετεχόντων, οι Ρέππας και Σκανδαλίδης, ήταν οι βασικοί εμπνευστές των δύο εκλογικών νόμων που έχει καταθέσει στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ. Στην συνεδρίαση διαπιστώθηκε πως δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετεί τις πασοκικές θέσεις, αλλά και η ΝΔ, η οποία έθεσε ως προϋπόθεση για διάλογο την ψήφο στην ομογένεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου έχει ως βάση της ένα αναλογικότερο σύστημα, με χαμηλότερο μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα και περιλαμβάνει τόσο το σπάσιμο της Β΄ Αθήνας και των υπόλοιπων μεγάλων περιφερειών όσο και την ψήφο των ομογενών – αυτή και μόνο θα αποτελέσει την βάση οποιασδήποτε συζήτησης για το Κίνημα Αλλαγής.

Σήμερα, στελέχη της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου επί των τεχνικών διατυπώσεων, με τα δύο κοινοβουλευτικά σχήματα του Κινήματος Αλλαγής, παρά τις διαφωνίες του τελευταίου διαστήματος, να προσέρχονται με ενιαία γραμμή πάνω στο ζήτημα.