Θεσμικές αλλαγές με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους δικαίου και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης προανήγγειλε χθες ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Κοντονής από το μεγαλύτερο δικαστήριο της Ευρώπης, το Πρωτοδικείο της Αθήνας, παρουσιάζοντας τον χάρτη της κυβέρνησης για τη Δικαιοσύνη.

Η τριχοτόμηση ουσιαστικά του Πρωτοδικείου της Αθήνας καθώς και η σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας –πάγιο αίτημα δεκαετιών των δικαστών λειτουργών –αποτελούν δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες που όταν πάρουν σάρκα και οστά θα φέρουν μεγάλη ανάσα στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Ο Κοντονής στη διάρκεια σύσκεψης που είχε χθες στα δικαστήρια με την παρουσία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου, του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Ελευθέριου Γεωργίλη και δικαστικών υπαλλήλων ενημέρωσε τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς σχετικά με την αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και την ψήφιση εντός των επόμενων μηνών του νομοσχεδίου στο οποίο θα καθορίζεται ο τρόπος επιλογής της έδρας των δύο νέων Πρωτοδικείων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Σημαντικές ανακοινώσεις όμως έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης και για την πολυαναμενόμενη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας ανακοινώνοντας ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στα χέρια του και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ψηφιστεί.

το νεο σωμα. Με τις διατάξεις του προβλέπεται η σύσταση σώματος αποτελούμενο από επιστήμονες που θα παρέχουν ειδικές γνώσεις στους εισαγγελείς, στους ανακριτές και σε όλα τα δικαστήρια που θα ζητούν τη συνδρομή τους για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διερεύνηση σύνθετων υποθέσεων, όπως αυτές που αφορούν σε οικονομικά εγκλήματα και διαφθορά. Επιπλέον, περιλαμβάνεται πρόβλεψη για τη σύσταση σώματος με καθήκοντα φύλαξης δικαστικών χώρων, διενέργεια προανακριτικών πράξεων. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην αρμοδιότητα του σώματος αυτού ως προς την εκτέλεση ποινικών αποφάσεων, που εδώ και χρόνια παρέμεναν στα συρτάρια των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων, στερώντας σημαντικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο.

Τέλος, ο Σταύρος Κοντονής εξήγγειλε και τις προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ για τον διορισμό δικαστικών υπαλλήλων προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν στα δικαστήρια.