Για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, γράφει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, όπως μεταδίδει η Deutche Welle. 

H Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι «μέσα σε μια εβδομάδα θα διασαφηνιστεί εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά».

Αναλυτικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει: «Στη διαμάχη σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους οι δανειστές έθεσαν μια νέα προθεσμία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφασίσουν μέχρι το επόμενο Eurogroup εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά στο τρέχον πρόγραμμα. Εμπιστευτική συνάντηση των διαπραγματευτών τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες δεν απέφερε αποτέλεσμα».

«Ελάφρυνση μέχρι 100 δισ. ευρώ»

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να είναι μέχρι και 100 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται μακροπρόθεσμα, ωστόσο «αυτή η απαίτηση δεν γίνεται αποδεκτή στο Βερολίνο. Η Χριστιανική Ενωση βρίσκεται προ ενός προβλήματος. Πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι εξαιτίας της ελάφρυνσης του χρέους, η Εναλλακτική για τη Γερμανία ή οι Φιλελεύθεροι θα μπορούσαν ν’ αποκομίσουν οφέλη. Για τον λόγο αυτό η παραίτηση από μια οικονομική συμμετοχή θεωρείται ως το μικρότερο κακό.

»Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς έχουν συμφωνήσει εσωτερικά σε γερμανική γραμμή σύμφωνα με την οποία το Βερολίνο προκρίνει «ήσυχη» λύση. Ανοιχτό παραμένει όμως κατά πόσο οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ να μειώσουν το χρέος της Αθήνα που βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ και πως θα αντιδράσουν οι αγορές».