Το όπεν της Ρώμης αποτελεί συνήθως έναν καλό οιωνό ενόψει του Ρολάν Γκαρός, για τον πολυνίκη του γαλλικού Grand Slam, Ράφαελ Ναδάλ. Ο κορυφαίος τενίστας στην ιστορία των χωμάτινων γηπέδων έχει κατακτήσει 10 φορές το Ρολάν Γκαρός και 7 φορές το όπεν της Ρώμης. Και σχεδόν πάντα, όταν φεύγει νικητής από την ιταλική πρωτεύουσα, αμέσως μετά θριαμβεύει και στο Ρολάν Γκαρός, αφού από τις 7 φορές, μόνο μια δεν συνέβη αυτό, το 2009.

Τώρα προέρχεται από την αποτυχία του στο όπεν της Μαδρίτης, αλλά μόνο τρεις φορές στην καριέρα του απέτυχε να νικήσει μέσα στην ίδια χρονιά και το τουρνουά της Μαδρίτης και αυτό της Ρώμης (2011, 2015, 2016). Όλες τις άλλες χρονιές κέρδιζε πάντα ή το ένα ή το άλλο ή και τα δύο μαζί.

Ο ίδιος, πάντως, δεν δείχνει να τον απασχολούν όλα αυτά. Άλλωστε, πέρυσι έχασε στην Ρώμη και στην συνέχεια θριάμβευσε στο Ρολάν Γκαρός. Κι αυτό τόνισε και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε, όταν ρωτήθηκε σχετικά:

«Εδώ έχω νικήσει 7 φορές και για μένα είναι πάντα ξεχωριστό να παίζω σε αυτό το τουρνουά. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Ρώμη και δεν σκέφτομαι το Ρολάν Γκαρός, αλλά αυτό εδώ το τουρνουά. Μπορεί να νικήσω στο Ρολάν Γκαρός και να χάσω εδώ ή να νικήσω εδώ και να χάσω στο Ρολάν Γκαρός. Δεν νομίζω ότι το όπεν της Μαδρίτης ή αυτό εδώ της Ρώμης θα επηρεάσει το αποτέλεσμα που θα έχω στο Ρολάν Γκαρός».