Βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε τρεις εκκλησίες της πόλης Σουραμπάγια στην Ινδονησία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 35, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία με διαφορά 10 λεπτών, ανακοίνωσε η αστυνομία της Σουραμπάγια.

Τουλάχιστον ένας από τους δράστες που πυροδότησε εκρηκτικά στην καθολική εκκλησία Σάντα Μαρία, σκοτώθηκε.

«Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στην εκκλησία Σάντα Μαρία», δήλωσε ο Μανγκέρα, προσθέτοντας ότι σκοτώθηκαν ακόμα τέσσερα άτομα που βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας.

Η Ινδονησία, η μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα, διέρχεται περίοδο αναταραχών λόγω χτυπημάτων εγχώριων ισλαμιστών.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις διεξήχθησαν από βομβιστές αυτοκτονίας και προειδοποίησε ότι ο απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της ανατολικής Ιάβας, Φρανς Μπάρουνγκ Μανγκέρα δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν εκρήξεις σε τρεις εκκλησίες και ότι 35 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. «Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο ακόμα δεν μπορούμε να μπούμε», είπε στους δημοσιογράφους ο Μανγκέρα.

Σε εικόνες που μεταδίδουν τοπικά μέσα φαίνεται μία από τις εκκλησίες να είναι τυλιγμένη στις φλόγες.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα μια γυναίκα με ένα μικρό παιδί και ένας έφηβος είχαν μόλις μπει στην εκκλησία και μιλούσαν με τον υπεύθυνο ασφαλείας όταν εξερράγη η βόμβα.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, ωστόσο ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι ευθύνεται η ισλαμιστική οργάνωση Τζέμα Ανσαρούτ Νταουλάχ, η οποία αντλεί έμπνευση από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Είπε ακόμα ότι πιθανότατα οι επιθέσεις συνδέονται με ένα περιστατικό ομηρείας σε φυλακή της Τζακάρτα κατά το οποίο ισλαμιστές κρατούμενοι σκοτώσαν πέντε μέλη αντιτρομοκρατικής ομάδας.

Η αστυνομία έχει διατάξει το κλείσιμο όλων των εκκλησιών την Κυριακή στη Σουραμπάγια ενώ ακυρώθηκε και ένα μεγάλο φεστιβάλ.

«Βάρβαρες πράξεις»

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο δήλωσε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας ήταν “βάρβαρες πράξεις”, ενώ διέταξε την αστυνομία να εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψή τους.

Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου κι ενώ βρίσκονταν δίπλα στον αρχηγό της αστυνομίας Τίτο Καρναβιάν, ο Γουιντόντο είπε ότι στις βομβιστικές επιθέσεις, οι βομβιστές χρησιμοποίησαν δύο παιδιά.

“Έχω δώσει οδηγίες στην αστυνομία να εντοπίσει και να σπάσει το δίκτυο των δραστών,” είπε χαρακτηριστικά ο Γουιντόντο.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων (Amaq news agency) των τζιχαντιστών.

Ωστόσο, η ανάληψη της ευθύνης έγινε χωρίς να παρουσιαστούν κάποιες αποδείξεις.

“Τρεις επιθέσεις μαρτύρων προκάλεσαν τουλάχιστον 11 νεκρούς και 41 τραυματίες μεταξύ των φρουρών των εκκλησιών και των Χριστιανών στην πόλη Σουραμπάγια της επαρχίας Ανατολική Ιάβα, στην Ινδονησία,” ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων των τζιχαντιστών, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.