Το ρολόι, μοναδικό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, σταμάτησε στα 54 χρόνια, 261 ημέρες, 0 ώρες, 36 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα. Ηταν η στιγμή του μοιραίου για την ομάδα του Αμβούργου. Το 16ο και τελευταίο ιδρυτικό μέλος της Μπουντεσλίγκα που δεν είχε υποβιβαστεί ποτέ θα συνεχίσει στο εξής να αγωνίζεται στη Β’ κατηγορία.

Ηταν η στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι στο Φολκσπαρκστάντιον δάκρυζαν και ταυτόχρονα χειροκροτούσαν αφήνοντας ενεούς τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και τους συμπαίκτες του, που παρά τη νίκη τους με 2-1 επί της Γκλάντμπαχ το θαύμα που όλοι περίμεναν –ήττα της Βόλφσμπουργκ από την Κολωνία –δεν ήρθε.

Στη βόρεια εξέδρα που είναι τοποθετημένο το ρολόι που μετρούσε τα χρόνια, τους μήνες και τις μέρες που το Αμβούργο παρέμενε η μοναδική ομάδα στη Γερμανία που δεν είχε υποβιβαστεί σταμάτησε, αν και θεωρητικά μέχρι τις 30 Ιουνίου ο σύλλογος παραμένει μέλος της Μπουντεσλίγκα.

Χθες ξημέρωσε μια νέα εποχή. Οι λέξεις «Στην Μπουντεσλίγκα από:» που προηγούνταν των αριθμών του μοναδικού ποδοσφαιρικού ρολογιού αντικαταστάθηκαν από τις λέξεις «Παράδοση από:» που συνοδεύονται από «130 χρόνια και 226 ημέρες». Πρόκειται για το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από το έτος ίδρυσης του μεγάλου συλλόγου της Βόρειας Γερμανίας, το 1887.

Το Αμβούργο εισήλθε στο κλαμπ των ομάδων που έχουν φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης κατακτώντας το Κύπελλο Πρωταθλητριών/ Τσάμπιονς Λιγκ και κατέληξαν να αγωνίζονται στη Β’ κατηγορία.

Μέλη αυτού του κλαμπ είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μίλαν, η Αστον Βίλα, η Νότιγχαμ Φόρεστ, η Μαρσέιγ και η Γιουβέντους.

Ο άνθρωπος – σύμβολο του Αμβούργου, ο Ούβε Ζέελερ δήλωσε πως δεν περίμενε ποτέ πως η αγαπημένη του ομάδα θα υποβιβαζόταν. «Τα δάκρυα δεν φέρνουν τίποτα, τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε να ξαναχτίζουμε την ομάδα» είπε και με ένα χαμόγελο ανήγγειλε πως από αύριο θα βρίσκεται στο προπονητικό κέντρο.

Δύσκολο μέλλον

Η επόμενη ημέρα για το Αμβούργο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Από τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 40% τα εισιτήρια των VIP, ποσοστό ιστορικά χαμηλό για τον σύλλογο. Επίσης τα συμβόλαια των παικτών έχουν ισχύ και για τη Β΄κατηγορία, όμως τα έσοδα του Αμβούργου δεν θα είναι τα ίδια. Από τους παίκτες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί το νέο πρότζεκτ το οποίο η διοίκηση και οι φίλοι της ομάδας φιλοδοξούν πως θα αποτελέσει την απαρχή για έναν νέο κύκλο επιτυχιών, θα είναι πιθανόν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος.

Ο 26χρονος ποδοσφαιριστής χαρακτήρισε «ανωμαλία» το γεγονός ότι η ομάδα είχε υποβιβαστεί και οι οπαδοί τη χειροκροτούσαν.

«Ο υποβιβασμός ήταν δικό μας λάθος. Η υποστήριξη της πλειονότητας των οπαδών δεν είναι φυσιολογική. Ποτέ δεν έχω ζήσει κάτι παρόμοιο. Υποβιβαστήκαμε και ακόμα χειροκροτούσαν. Οσον αφορά το προσωπικό μου μέλλον, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί προς το παρόν. Θα μου άρεσε να παίξω γι’ αυτόν τον μεγάλο σύλλογο και έχω συμβόλαιο και για τη Β’ κατηγορία» ήταν τα λόγια του Παπαδόπουλου.

Δεν ήταν πάντως όλοι οι φίλαθλοι παράδειγμα προς μίμηση. Στις καθυστερήσεις του ματς οπαδοί που κάθονταν στη βόρεια εξέδρα πέταξαν καπνογόνα και άναψαν βεγγαλικά διακόπτοντας την αναμέτρηση και θέτοντας σε ετοιμότητα την αστυνομία.