Ο κίνδυνος έρχεται πιο γρήγορα όταν τον μειώνεις. Κι αν στην ΕΠΟ και την ΚΕΔ αισθάνονται σήμερα πιο άνετα με τον ορισμό ενός ξένου διαιτητή, του Ισπανού Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, το πιθανότερο είναι το βράδυ του Σαββάτου να συντάσσουν απολογητικά και να σκιαγραφούν τα πορτρέτα των αποδιοπομπαίων τράγων.

Δεν υπάρχει τίποτε πιο επικίνδυνο από έναν άνθρωπο που δεν έχει τίποτε να χάσει.

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας θα είναι πιθανότατα ο τελευταίος ή ο προτελευταίος αγώνας του ισπανού ρέφερι στην καριέρα του.

Στις 30 Μαΐου ο Μπορμπαλάν θα γιορτάσει τα 45α γενέθλιά του και ταυτόχρονα θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση λόγω ηλικίας, ύστερα από 14 χρόνια παρουσίας στην κορυφαία κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Με αφορμή την τελευταία του χρονιά στη Λα Λίγκα, ο ισπανός ρέφερι είχε μιλήσει στη «Μάρκα» πέρυσι τον Αύγουστο, με την ισπανική εφημερίδα να κυκλοφορεί με τον εξής τίτλο, που ίσως αποδειχτεί προφητικός: «Φερνάντεθ Μπορμπαλάν: «Οι διαιτητές πάντοτε υποφέρουν»».

Δεν μετανιώνω

Το πιο ενδιαφέρον σημείο εκείνης της συνέντευξης βρίσκεται στην προτελευταία ερώτηση. Ο δημοσιογράφος τον ρωτά αν έχει μετανιώσει ποτέ για τα όσα σφύριξε σε ένα παιχνίδι.

«Ποτέ, αλλά είχα και κακές στιγμές. Ποτέ δεν μετάνιωσα γιατί θα ήταν σαν να πήρα τις αποφάσεις με κακή πίστη. Είναι άσχημο όταν στο τέλος του αγώνα αντιλαμβάνεσαι πως δεν πήρες τη σωστή απόφαση. Πιστεύουν πως οι διαιτητές είναι ψυχροί άνθρωποι, αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο. Υποφέρουμε το ίδιο όταν κάνουμε λάθος».

Και ο Μπορμπαλάν έχει κάνει πολλά λάθη στην καριέρα του. Τόσα ώστε να αποτελεί κόκκινο πανί για τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα και την Ατλέτικο.

Κάποιοι βεβαίως, πίσω απ’ αυτό το τείχος της αντιπάθειας διακρίνουν έναν καλό διαιτητή. Είναι τόσο «καλός», ώστε στο περσινό παιχνίδι της Ρεάλ με τη Λας Πάλμας στο Σαντιάγο Μπερναμπέου το οποίο έληξε 3-3, του καταμετρήθηκαν 10 σοβαρά λάθη.

Είναι ο ίδιος διαιτητής που επέπληξε τον Λιονέλ Μέσι στον αγώνα της Μπαρτσελόνα με τη Βαλένθια, τον Δεκέμβριο του 2014, επειδή του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες όταν τραυματίστηκε έπειτα από ρίψη μπουκαλιού! Στο φύλλο αγώνα είχε γράψει: «Στο 89ο λεπτό επέπληξα τον παίκτη (10) Λιονέλ Αντρες Μέσι για τον εξής λόγο: καθυστέρησε να επιστρέψει στον αγώνα μετά την επίτευξη γκολ, με σκοπό να κάνει καθυστερήσεις».

Είναι ο ίδιος διαιτητής που έδειξε την πρώτη κόκκινη κάρτα στην καριέρα του Λούκα Μόντριτς.

Η πιο διάσημη στιγμή του ήταν ο επαναληπτικός αγώνας του ισπανικού Σούπερ Καπ ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, το 2011. Εχοντας χάσει ουσιαστικά τον έλεγχο του ματς, με τους παίκτες των δύο ομάδων να κοκορομαχούν ενώπιον του ανήμπορου να αντιδράσει Μπορμπαλάν, ο Ζοζέ Μουρίνιο κατευθύνθηκε προς τον πάγκο της Μπαρτσελόνα και έβαλε το δάκτυλο του στο μάτι του τότε βοηθού του Πεπ Γκουαρντιόλα, Τίτο Βιλανόβα.

Παρ’ όλα αυτά, ο Μπορμπαλάν χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους ισπανούς συναδέλφους του και την ηγεσία της διαιτησίας. Γι’ αυτό άλλωστε τον τίμησαν ορίζοντάς τον να διευθύνει το πρώτο μαδριλένικο ντέρμπι στο νεότευκτο Γουάντα Μετροπολιτάνο.

Κι εκείνος το μόνο που κατάφερε ήταν να τα κάνει μαντάρα. «Το ξέραμε πως με αυτόν τον διαιτητή θα γινόταν ακριβώς αυτό που συνέβη» έλεγαν μετά το ντέρμπι οι Μερένχες. Αυτό που τους εκνεύρισε περισσότερο ήταν πως όταν έληξε το ματς, οι παίκτες της Ρεάλ τον πλησίασαν να διαμαρτυρηθούν για δύο πέναλτι που δεν τους έδωσε κι αυτός τους χαμογελούσε ειρωνικά.

Με αφορμή εκείνη τη διαιτησία, οι Μερένχες είχαν ζητήσει την αλλαγή του τρόπου ορισμού των διαιτητών.

Ο ισπανικός Τύπος περιγράφει τον Μπορμπαλάν ως διαιτητή που είναι υπέρ του διαλόγου με τους ποδοσφαιριστές και δεν του αρέσουν οι ακρότητες. Οι επιδόσεις του ωστόσο λένε ακριβώς το αντίθετο.

Φέτος για παράδειγμα, στα 17 παιχνίδια που έχει διευθύνει έχει δείξει 103 κίτρινες κάρτες –μέσος όρος 6 κίτρινες/αγώνα –και έξι απευθείας κόκκινες.

Στο τελευταίο ματς Αλαβές – Ατλέτικο έδειξε εννέα κίτρινες και τρεις κόκκινες, εκ των οποίων οι δύο απευθείας αποβολές!

Από την 1η Ιανουαρίου 2010 ανήκει στην ελίτ των διαιτητών της FIFA. Ποτέ όμως δεν επελέγη για το μεγάλο παιχνίδι. Ούτε σε ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, ούτε σε Euro ούτε σε Μουντιάλ. Και μάλλον δεν είναι τυχαίο. Στην Ελλάδα έχει έρθει τρεις φορές για ματς του Τσάμπιονς Λιγκ του Ολυμπιακού, με Σάλκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και με τη Γιουβέντους τη φετινή σεζόν και για το παιχνίδι των προκριματικών του Γιουρόπα Λιγκ του Ατρομήτου με την Αλκμάαρ.

Ο αυριανός τελικός θα είναι ο δεύτερος στην καριέρα του Μπορμπαλάν. Εχει προηγηθεί ο τελικός του ισπανικού Κυπέλλου, το 2012, ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Αθλέτικ. Εχει διευθύνει επίσης τρία παιχνίδια του ισπανικού Σούπερ Καπ, ορισμοί που μάλλον μοιάζουν με «παρηγοριά στον άρρωστο».