Την ανάγκη η συζήτηση για τα μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα της ΕΕ, από τη διεύρυνση και την ανταγωνιστικότητα, έως το μεταναστευτικό, να περιλαμβάνει εξίσου όλες τις χώρες της Ευρώπης και να μην περιορίζεται στον στενό πυρήνα των κρατών της Ευρωζώνης εξέφρασε, εκ μέρους των Χωρών του Συμφώνου του Βίζεγκραντ, ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο, στη συνάντηση Visegrad-4plus Balkan-4 plus στο Σούνιο μεταξύ των βαλκανικών χωρών που είναι μέλη της ΕΕ, των Χωρών του Βίζεγκραντ και των υπό ένταξη χωρών στην περιοχή.

Ο Ούγρος υπουργός υπογράμμισε πως η γραμμή που τηρήθηκε στη συζήτηση στη Βουδαπέστη για το μέλλον της Ευρώπης, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στον γενικότερο προβληματισμό για το μέλλον της ηπείρου μας, ιδίως δε για το είδος του μέλλοντος που θα πρέπει να δημιουργηθεί για την Ευρώπη, καθώς σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό, τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, όπως το ζήτημα της Ουκρανίας και άλλες προκλήσεις, που, όπως ο ίδιος τόνισε, η έως τώρα αντιμετώπισή τους από την ΕΕ υπήρξε ανεπιτυχής.

Ο εκπρόσωπος των χωρών του Βίζεγκραντ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι έως τώρα συζητήσεις για το μέλλον της ΕΕ, επικεντρώνονται αποκλειστικά στο περιβάλλον της Ευρωζώνης. Όπως επεσήμανε εμφατικά, όποιος δεν ανήκει σε τούτον τον κεντρικό πυρήνα των συζητήσεων στιγματίζεται. Ο κ. Σιγιάρτο τόνισε πως έτσι στιγματίζεται και η πρωτοβουλία των χωρών του Βίζεγκραντ, ακριβώς επειδή δεν μετέχει στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Η ΕΕ έχει απομακρυνθεί από τις καταστατικές της αρχές

Ο κ. Σιγιάρτο αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ΕΕ τόνισε πως έχει πλέον απομακρυνθεί από τις καταστατικές της αρχές και αυτό συχνά την ωθεί παράλληλα να δρα εναντίον των ίδιων της των συμφερόντων. Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρωτοβουλία των χωρών της Μεσευρώπης να αναλάβουν τις ευθύνες τους αναφορικά με τις ευρωπαϊκές Αρχές. Ως χώρες της Μεσευρώπης, τόνισε ο ίδιος, εκφράζουμε τη στέρεα λογική και θέτουμε την ορθολογικότητα αυτή στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ο ίδιος έθεσε ως προϋπόθεση την ανάγκη να ξανακάνουμε την Ευρώπη επιτυχή. Και τούτο θα επιτευχθεί μέσα από την διεύρυνση της ιδέας του ανταγωνισμού και της ιδέας της ολοκλήρωσης όλων των Ευρωπαίων. Όπως τόνισε, οι συζητήσεις αυτές προς ώρας έχουν αποτύχει και θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά πως θα βγούμε από την κατάσταση.

«Δεν θα απεμπολήσουμε την παράδοση και τη θρησκεία»

Ο κ. Σιγιάρτο επέμεινε στο γεγονός ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι παραδοσιακές αξίες της Ευρώπης και υπογράμμισε πως από την πλευρά τους οι χώρες του Βίζεγκραντ δεν προτίθενται να απεμπολήσουν την παράδοση και τη θρησκεία, που αποτελούν τη βάση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Στο επόμενο σημείο που στάθηκε ιδιαίτερα ο Ούγγρος υπουργός, ήταν το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, για την οποία τόνισε ότι δεν θα πρέπει να την περιορίζουμε και να φοβόμαστε όταν ο ανταγωνισμός προέρχεται από το εσωτερικό της ΕΕ. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να ξανατεθεί η συζήτηση της εναρμόνισης των φόρων στο εσωτερικό της ΕΕ και όχι μόνον να περιστρέφονται οι ρυθμίσεις στην εναρρμόνιση των ελλειμμάτων και μόνον.

Δεν μπορεί να αποδυναμώνεις τα εθνικά κράτη

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σιγάρτο παραλλήλισε τις παρεμβάσεις για τα ελλείμματα με τους υπόλοιπους εξαναγκασμούς που υφίστανται ορισμένες χώρες, την «εξτρεμιστική πίεση» που υφίστανται οι χώρες του Συμφώνου προς χάριν της δημιουργίας των Ηνωμένων Εθνών Ευρώπης, που θα αφαιρεί τη δυνατότητα αυτοδιάθεσης των κρατών της.

Για το ζήτημα αυτό εξέθεσε για άλλη μία φορά τη θέση των Χωρών του Βίζεγκραντ, που συνοψίζεται στο «εάν θέλεις μία ισχυρή ΕΕ δεν μπορεί αποδυναμώνεις τα εθνικά κράτη» κι υπογράμμισε πως μόνον τα ισχυρά εθνικά κράτη μπορούν να στηρίξουν μία διεύρυνση της Ευρώπης.

Ο κ. Σιγιάρτο αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αρχή της αλληλεγγύης που θα πρέπει να διέπει την ΕΕ, καθώς όπως τόνισε «βλέπουμε δυνατές χώρες να επιτίθενται σε δύο χώρες, την Πολωνία και την Ουγγαρία, και να τις βασανίζουν έτσι ώστε να αποδεχθούν αντιρεαλιστικές θέσεις», που εκπορεύονται μόνον από τους δυνατούς της ΕΕ και αγνοούν την κατάσταση στο εσωτερικό των χωρών. «Δεν είναι δυνατόν» επεσήμανε «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να επιβάλλουν τι θα γίνει σε κάποια χώρα. Πως είναι δυνατόν να αφήνουμε ευρωπαϊκούς θεσμούς και άλλες χώρες να βασανίζουν τους εταίρους τους, επειδή δεν τους αρέσει κάτι, είτε η κυβέρνηση, είτε ο τρόπος που γίνονται εκλογές;».

Όσον αφορά τα θέματα που έθεσε επί τάπητος ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς ιδιαίτερα για τον χρόνο της διεύρυνσης, ο κ. Σιγιάρτο σημείωσε πως τα περιθώρια για τις διαπραγματεύσεις είναι πάρα πολύ μεγάλα και δεν χρειάζεται τόσο μεγάλο διάστημα, καθώς κάθε χώρα έχει κάνει τις στρατηγικές και οικονομικές επιλογές της και έχει έτοιμα σχέδια.

Για το μεταναστευτικό

Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα για τη μετανάστευση, ο κ. Σιγιάρτο επανέλαβε τη θέση πως έτσι όπως εξελίσσεται η συζήτηση και με τις παραχωρήσεις που κάνει έναντι των μεταναστευτικών ροών η ΕΕ απεμπολούνται τα ευρωπαϊκά ζητήματα και τα δικαιώματα των χωρών.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των μεταναστών, ιδίως όσον αφορά εκείνους που προέρχονται από την Αφρική, προς τους οποίους υποστήριξε πως γίνονται πολλές παραχωρήσεις, προσθέτοντας πως θα πρέπει να θεωρείται πως αποτελεί εθνικό δικαίωμα η προστασία των συνόρων. Με γνώμονα τις παραχωρήσεις απέναντι στους Αφρικανούς, ο Ούγγρος υπουργός τόνισε πως αυτό αποτελεί ενθάρρυνση, αντί αποτροπή -εδώ επεσήμανε τον κίνδυνο για την ίδια την Ελλάδα, ως προκεχωρημένο σύνορο της ΕΕ. Τέλος, εκτίμησε πως εάν συνεχισθεί η κατάσταση αυτή και η παραχωρητικότητα των Ευρωπαίων, τότε τίθεται σε κίνδυνο η παράδοση και η ασφάλεια της ηπείρου μας.