Το μήνυμα ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται διπλά στάνταρτ στην ΕΕ και ότι «πρέπει να επανέλθουμε στις ιδρυτικές της αξίες και να δουλέψουμε για μια ισχυρή ΕΕ με ισχυρούς θεσμούς», έστειλε στην εισαγωγική της ομιλία στις εργασίες της 2ης Υπουργικής Συνάντησης «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus» που πραγματοποιείται στο Σούνιο, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, προεδρεύουσα του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

Δεν είναι μόνο η Ουγγαρία και η Πολωνία, πολύ συχνά είναι η και η Ρουμανία και η Βουλγαρία που αισθάνονται αυτήν την πίεση, σημείωσε η κ. Ζαχαρίεβα και δήλωσε πως το σημαντικό είναι τι μεταρρυθμίσεις θέλουμε στην ΕΕ. Μεταφέροντας, δε, την άποψη της Βουλγαρίας, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να λειτουργεί ως ατμομηχανή και να βοηθάει τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν στον κεντρικό της πυρήνα. «Δεν δεχόμαστε ούτε τις δύο ούτε τις τρεις ταχύτητες εντός της ΕΕ» κατέστησε σαφές.

Αναφερόμενη στους λόγους για τους οποίους οι υποψήφιες χώρες θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας επισήμανε ότι δεν είναι μόνο η οικονομική ανάπτυξη, αλλά και οι αξίες της και οι θεσμοί της. Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2025 είναι μια ρεαλιστική χρονολογία να ενταχθούν οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, διαμηνύοντας παράλληλα ότι πρέπει να γίνουν πολλά. «Όταν είναι πραγματικά έτοιμες οι χώρες αυτές, οι πόρτες πρέπει να είναι ανοιχτές» προσέθεσε και ανακοίνωσε πως στη Διάσκεψη της Σόφιας θα υπάρξει μια δήλωση με συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένη υποστήριξη.

Επίσης, τόνισε πως διαρκώς οι χώρες πρέπει να εκσυγχρονίζουν τους θεσμούς τους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στη δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας. «Δεν πρέπει για ό,τι συμβαίνει μέσα στις χώρες μας, να ρίχνουμε την ευθύνη στις Βρυξέλλες και όλες τις επιτυχίες που σημειώνουμε στην εσωτερική πολιτική, μερικές φορές λέμε ότι έχουμε σπουδαίους πολιτικούς και όχι επειδή ανήκουμε στην πιο πλούσια και πιο δημοκρατική ένωση στον κόσμο» συμπλήρωσε.

Η κ. Ζαχάρεβα ξεκινώντας την εισήγησή της, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη διοργάνωση της 2ης Υπουργικής Συνάντησης «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus», χαρακτηρίζοντας τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας σπουδαίο οικοδεσπότη και την τοποθεσία του Σουνίου θαυμάσια. Μιλώντας για την ατζέντα της συζήτησης, έκανε λόγο για ενδιαφέροντα θέματα και χαιρέτισε την εισαγωγική ομιλία του Ν. Κοτζιά, λέγοντας πως έθιξε τα πιο καίρια θέματα.