Μια σειρά εθνογραφικών ντοκιμαντέρ στους χώρους του παλιού εργοστασίου στο Γκάζι προτείνει για τις 18 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου, από τις 10 το πρωί έως τι 10 το βράδυ, οι επισκέπτες θα συμμετάσχουν σε μια οπτικοακουστική διαδρομή με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ιστορίες του.

Κατά την διάρκεια της οι συμμετέχοντες θα δουν μεταξύ άλλων, την 79χρονη κυρία Χρυσούλα να διηγείται τις ιστορίες των ανθρώπων που ζούσαν και ζουν στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, θα «περιηγηθούν» στην πολυπολιτισμική πλατεία Κανάρη της Κυψέλης, όπου παίζουν τα παιδιά και λίγο πιο κάτω θα τους «συστηθούν» οι 400 πρόσφυγες που ζουν στο κατειλημμένο ξενοδοχείο του City Plaza. Στα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν επίσης πλάνα από τη σκάλα Συκαμιάς της Λέσβου όπου ψαράδες διασώζουν τους ανθρώπους που διασχίζουν τα νερά μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, από το Μπουένος Άιρες, όπου μια ομάδα τεσσάρων αναγνωρισμένων χορευτών δημιουργούν την πρώτη Σύγχρονη Εθνική Ομάδα Χορού, από την Ασία, όπου επαναλαμβανόμενες μηχανικές κινήσεις των Κινέζων εργατών στα εργοστάσια μπολιάζονται με παραδοσιακά ποιήματα.

Σκοπός του μουσείου είναι να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς, έναν τόπο όπου διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές γλώσσες και διαφορετικές κουλτούρες θα συναντηθούν, θα συνδεθούν και δημιουργήσουν ένα νέο πολυεθνικό περιβάλλον.