Τα εντυπωσιακά λάθη και οι «αβλεψίες» των κρατικών Αρχών οδηγούν στην απελευθέρωση αδίστακτων δολοφόνων που αργά ή γρήγορα μπορεί να επανέλθουν στην εγκληματική δράση.

Η απόδραση την Τετάρτη στον Πειραιά δύο αλβανών ποινικών, οι οποίοι κατηγορούνται συνολικά για τέσσερις δολοφονίες –ανάμεσά τους ενός παιδιού δύο ετών και δύο ανυποψίαστων πολιτών κατά τη διάρκεια ληστειών –έρχεται στη συνέχεια της αποφυλάκισης λόγω παρέλευσης 18μήνου δύο άλλων αλλοδαπών δολοφόνων. Μάλιστα, κατά μια εντυπωσιακή σύμπτωση ή κάτι περισσότερο, οι αποφυλακισθέντες κακοποιοί κατηγορούνται για τις ίδιες εγκληματικές ενέργειες με έναν από τους δραπέτες του Πειραιά!

Κλούβα λοιπόν της Αστυνομίας μετέφερε προ διημέρου στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» 11 αλβανούς κρατουμένους στο πλαίσιο μεταγωγής τους από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Χανίων με τη συνοδεία έξι αστυνομικών.

Την ώρα που τους κατέβαζαν για να τους οδηγήσουν μέσα στο πλοίο, επικράτησε αναστάτωση και τέσσερις εξ αυτών κατάφεραν να αποδράσουν. Οι δύο συνελήφθησαν σχεδόν αμέσως, όμως οι άλλοι δύο κατόρθωσαν να διαφύγουν.

Δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη οι πληροφορίες ότι οι δύο κρατούμενοι εισήλθαν σε όχημα τύπου βαν που τους περίμενε, αλλά ούτε αν είχαν αντικλείδι ή άλλο τρόπο για ν’ ανοίξουν τις χειροπέδες τους (ήταν δεμένοι με χειροπέδες ανά ζεύγη).

ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποινικό παρελθόν των δύο άφαντων κρατουμένων. Ο πρώτος εξ αυτών, 42 χρόνων, είχε κατηγορηθεί για διπλή ανθρωποκτονία στις 29 Νοεμβρίου 2011 στην Καλαμάτα λόγω διένεξης για υπόθεση ναρκωτικών, με ηθικό αυτουργό «αρχινονό» της Μεσσηνίας. Θύμα του ένας 35χρονος κι ο δίχρονος γιος του από την Αλβανία που βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ΙΧ, το οποίο είχε ριχθεί σε αρδευτικό κανάλι κοντά στην Καλαμάτα. Στο σημείο έφθασαν και άνδρες της Πυροσβεστικής που βρέθηκαν μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα με τα πόδια του παιδιού να κρέμονται από το παράθυρο κι αυτό, πλημμυρισμένο στα αίματα, σε κάθισμα του αυτοκινήτου. Οπως διαπιστώθηκε, ο άνδρας έφερε διαμπερές τραύμα στο κεφάλι από πυροβολισμό και ο ανήλικος έφερε βαθύ τραύμα από μαχαίρι στον λαιμό, ήταν σχεδόν αποκεφαλισμένος. Ως φυσικός αυτουργός είχε συλληφθεί –στον Πειραιά –ο 42χρονος που δραπέτευσε προ διημέρου από το λιμάνι. Μάλιστα, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μετέφεραν στιχομυθία που είχαν με τον 42χρονο δολοφόνο: όταν τον ρώτησαν «Τι έκανες, βρε άνθρωπε; Εχεις τον Θεό σου;», εκείνος απάντησε ατάραχος και κομπάζοντας «Εγώ είμαι ο Θεός…». Ως οργανωτές της εγκληματικής επίθεσης εμφανίστηκαν ένας 55χρονος διακινητής ναρκωτικών από τη Μεσσηνία και ο αδελφός του. Ο 55χρονος είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία στον Καναδά το 1988, ενώ είχε συλληφθεί τον Μάιο του 1997 για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών με συγκατηγορούμενο έναν από τους σωματοφύλακες του Γιώργου Κοσκωτά. Ο 55χρονος εντός φυλακών απέκτησε επαφή με αντιεξουσιαστές και κατηγορήθηκε για τον ξυλοδαρμό του Χριστόδουλου Ξηρού. Εχει πλέον αποφυλακισθεί λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του.

ΣΚΟΡΠΟΥΣΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η περίπτωση του δεύτερου δραπέτη, ηλικίας 30 ετών, που είχε κατηγορηθεί την 1η Απριλίου 2016 για συμμετοχή σε μια οκταμελή σπείρα αλβανών κι ελλήνων κακοποιών, ηλικίας 30 έως 45 ετών, που προχωρούσαν σε αιματηρές ληστείες. Η πρώτη εγκληματική ενέργειά τους ήταν η δολοφονία στις 12 Μαρτίου 2015 στην Ελευσίνα ενός 53χρονου και η ληστεία εις βάρος της συζύγου του. Ακολούθησε στις 6 Οκτωβρίου 2015 η αιματηρή ληστεία εις βάρος μιας 75χρονης στον Ασπρόπυργο που άφησε την τελευταία της πνοή λίγες ημέρες αργότερα. Επίσης κατηγορούνται και για άλλες ληστρικές εισβολές σε σπίτια. Ο 30χρονος δραπέτης του Πειραιά, όταν εξαρθρώθηκε η σπείρα που σκορπούσε τον θάνατο, είχε ήδη συλληφθεί για άλλη υπόθεση ληστείας. Ομως εντυπωσιάζει το γεγονός ότι, επειδή οι δικαστικοί λειτουργοί καθυστέρησαν την ολοκλήρωση της έρευνας, προ μερικών ημερών οι συνεργοί του στους φόνους σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα κι αλλού αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω παρέλευσης 18μήνου! Δηλαδή, πιο απλά, κι ο τωρινός δραπέτης, αν δεν είχε την εκκρεμότητα με την αρχική ληστεία για την οποία είχε συλληφθεί, δεν θα χρειαζόταν την απόδραση.

Θα ήταν ελεύθερος με επίσημες διαδικασίες όπως και οι συνεργοί του… Αναφέρεται, τέλος, ότι για την απόδραση στον Πειραιά ασκήθηκαν από την Εισαγγελία ποινικές διώξεις εις βάρος των αστυνομικών – συνοδών αλλά και του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Μεταγωγών.