Πρόκειται για τα δύο μεγαλύτερα σκάνδαλα της προεδρίας Τραμπ, που τα ένωσε χθες ένα tweet του δικηγόρου της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς –ένας περίπλοκος ιστός που απειλεί για πρώτη φορά τόσο σοβαρά να πνίξει τον Λευκό Οίκο. «Επειτα από εκτενείς έρευνες», έγραψε ο δικηγόρος Μάικλ Αβενάτι, «ανακαλύψαμε ότι ο δικηγόρος του Τραμπ, Μάικ Κόεν έλαβε περίπου 500.000 δολάρια μετά τις εκλογές από μια εταιρεία που ελέγχεται από ρώσο ολιγάρχη ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Πούτιν. Μάλλον από εκεί προήλθαν και τα χρήματα που δόθηκαν στην πελάτισσά μου για να μιλήσει για τη σχέση της με τον Τραμπ».

«Η όλη ιστορία είναι τόσο σοβαρή ώστε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», γράφει το «New Yorker» που προχωρά και σε άλλες αποκαλύψεις. Εταιρεία που ελέγχεται από τον Κόεν –ο οποίος βρίσκεται εδώ και χρόνια στο πλευρό του Τραμπ «καθαρίζοντας» προβλήματα που προκύπτουν –έλαβε πληρωμές εκατομμυρίων δολαρίων το 2016, το 2017 και το 2018 από εταιρείες, μεταξύ των οποίων η πολυεθνική φαρμακευτική Novartis, ο γίγαντας των τηλεπικοινωνιών AT&T και μια εταιρεία που συνδέεται με τον ρώσο ολιγάρχη Βίκτορ Βέκσελμπεργκ.

Το CNN μετέδωσε πως οι ερευνητές του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ έχουν ήδη ανακρίνει τον Βέκσελμπεργκ για πληρωτές που έκανε μέσω της θυγατρικής του στις ΗΠΑ, την Renova προς τον Κοέν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως ο Βέκσελμπεργκ ήταν ένας από τους 7 ρώσους ολιγάρχες στους οποίους τον περασμένο μήνα η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις για την εμπλοκή του Κρεμλίνου στην προεκλογική εκστρατεία που ανέδειξε πρόεδρο τον Τραμπ.

Την ίδια ώρα που συρρέουν οι αποδείξεις για σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, η πορνοστάρ προχωρά σε νέες αποκαλύψεις για την σεξουαλική της συνεύρεση με τον Τραμπ. Σε ερώτηση δημοσιογράφου του περιοδικού «Penthouse» για τα μαλλιά του αμερικανού προέδρου, η Ντάνιελς απαντά πως «είναι αληθινά», ενώ στην επόμενη ερώτηση επί του θέματος: «Και απλά πηγαινοέρχονταν εδώ και κει όταν ήταν από πάνω σου;», η Ντάνιελς απάντησε: «Ναι! Είναι αληθινά και μοιάζουν με μεθυσμένο παπαγάλο!». Πρόσθεσε ότι δεν θα μιλούσε ποτέ δημόσια για τη σχέση της με τον Τραμπ αν τον Ιανουάριο δεν είχε δημοσιευθεί η είδηση ότι είχε πάρει 130.000 δολάρια τον Οκτώβριο του 2016 από τον δικηγόρο του προέδρου των ΗΠΑ για να κρατήσει το στόμα της κλειστό.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσίασε ο δικηγόρος της –και επιβεβαιώνονται έπειτα από έρευνες μεγάλων ΜΜΕ –ο Βέκσελμπεργκ και ένας εξάδελφός του, ο Αντριου Ιντράτερ, μετέφεραν οκτώ φορές χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό του Κόεν μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου του 2017, μέσω εταιρείας με την επωνυμία Columbus Nova, συνολικά μισό εκατομμύριο δολάρια. Ο Αβενάτι ανακοίνωσε επίσης ότι ανακάλυψε τέσσερις πληρωμές ύψους 100.000 δολαρίων έκαστη από τη Novartis στην Essential Consultants, την εταιρεία που σύστησε ο Κόεν ως βιτρίνα για την πληρωμή στην Ντάνιελς. Η ΑΤ&Τ eπιβεβαίωσε ότι έκανε μια άλλη σειρά πληρωμών 200.000 δολαρίων στον Κόεν στο πλαίσιο προσπαθειών της εταιρείας να διαμορφώσει μια εικόνα για τη λειτουργία «της νέας κυβέρνησης».

Τώρα οι ερευνητές έχουν ένα μεγάλο έργο: να διαπιστώσουν ποιος προσέγγισε ποιον, τι εγγυήσεις δόθηκαν καθώς και ποια ανταλλάγματα. Εκείνος που είχε προβλέψει ότι η πορνοστάρ θα αποτελέσει τον μεγαλυτερο πονοκέφαλο του Τραμπ φαίνεται να δικαιώνεται.