Στα δύο χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση μετά τις 20 Αυγούστου, την ημέρα δηλαδή της τυπικής εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο. Το «καυτό» πεδίο πάνω στο οποίο στελέχη (υπουργικά και κοινοβουλευτικά) ανταλλάσσουν απόψεις αλλά και βέλη δεν είναι άλλο από εκείνο των νέων μειώσεων στις συντάξεις που έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση και αναμένεται να ισχύσουν από την 1.1.2019.

Μέχρι στιγμής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι που εκφράζει την «προσεκτική» γραμμή, αφού εμφανίζεται φειδωλός σε υποσχέσεις που πυροδοτούν προσδοκίες και βάζει φρένο λέγοντας ότι «δεν είναι τώρα η ώρα» για μια τέτοια συζήτηση, προκρίνοντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η τοποθέτηση όμως που αιφνιδίασε ήταν εκείνη του Νίκου Βούτση. Ο Πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε να βάλει φρένο σε όσους δείχνουν διαθέσεις επαναδιαπραγμάτευσης τώρα, υποστηρίζοντας ότι τα συμπεφωνημένα είναι συμπεφωνημένα. Ωστόσο, αν και ανέφερε ότι «δεν είναι συζήτηση που βοηθάει κατ’ ουδένα τρόπο να τίθεται στο τραπέζι», άφησε και αυτός παράθυρο για οριακές αλλαγές αργότερα «βοηθούσης και της οικονομίας». Ακόμη, διέψευσε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν και ο ίδιος στο παρελθόν είχε εκτιμήσει ότι ο Μάιος του 2019 θα ήταν ίσως ο χρόνος της προσφυγής στις κάλπες. Σε αυτές τις αναφορές του Προέδρου της Βουλής άμεση ήταν η απάντηση του Νίκου Φίλη, ο οποίος όλο το τελευταίο διάστημα έχει καταφέρει να αναδείξει το θέμα των μειώσεων στις συντάξεις και με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις να το κρατά στην επικαιρότητα, έλκοντας μάλιστα στη γραμμή του περισσότερους από δέκα βουλευτές.

Ο πρώην υπουργός «χτύπησε» με την απαίτηση το οικονομικό επιτελείο να αρχίσει από τώρα τη διαπραγμάτευση ώστε να μην ισχύσουν οι μειώσεις, αφού η οικονομία με υψηλά («τερατώδη», τα χαρακτηρίζει ο ίδιος) πρωτογενή πλεονάσματα πιάνει τους στόχους.

«Η μείωση των συντάξεων, του αφορολόγητου όπως γίνεται παρά τα αντισταθμιστικά, δυστυχώς είναι περαιτέρω λιτότητα, μεγέθυνση ανισοτήτων» ανέφερε χαρακτηριστικά (στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο), ενώ απευθυνόμενους σε όσους λένε ότι δεν είναι τώρα η ώρα (Τσακαλώτος – Βούτσης), απάντησε: «Τα θέματα πρέπει να τα θέσουμε τώρα. Η άποψη «θα δούμε το πότε θα τα βάλουμε», είναι μια άποψη η οποία το λιγότερο υπεκφεύγει από το πρόβλημα».