Η μη έκδοση συντάξεων (εκκρεμούν 240.543 συντάξεις και εφάπαξ ύψους 1 δισ. ευρώ), τα χαράτσια στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι μειώσεις στις συντάξεις, καθώς και οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αύξησαν το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ. Τα μέτρα σκληρής λιτότητας αλλά και η παύση πληρωμών από το Δημόσιο για την απονομή συντάξεων και εφάπαξ αποτελούν τον κύριο τροφοδότη του υπερπλεονάσματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το 2017, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα. Μάλιστα οπως αποκαλύπτει μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα απο την Εθνική Τράπεζα το υπερπλεόνασμα ήταν η βασική αιτία για την βουτιά της ανάπτυξης το 2017 στο 1,4% απο 2,5% που ήταν ο αρχικός στόχος.

Η μελέτη επισημαίνει ότι για δεύτερη χρονιά το διευρυμένο πλεόνασμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αποτέλεσε το βασικό θεμέλιο της υπεραπόδοσης, σημειώνοντας πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 1,2% του ΑΕΠ το 2016 (έναντι αρχικών εκτιμήσεων για έλλειμμα) και έλλειμμα 0,3% του ΑΕΠ το 2015.

Κατά την Εθνική Τράπεζα, η βελτίωση αυτή αντανακλά τόσο τις ανοδικές τάσεις στο σκέλος των εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ετήσια αύξηση 0,3% του ΑΕΠ) λόγω των αυξημένων εισφορών εργοδοτών, εργαζομένων αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις οφειλών προηγούμενων ετών, όσο και τη μείωση δαπανών κατά 0,2% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2016.

Την ίδια ώρα ο ΕΦΚΑ μαζί με το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικό) παραμένει ακέφαλος εδώ και δύο μήνες, δείγμα της διάλυσης που επικρατεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Επισημαίνεται ότι σήμερα σε εκκρεμότητα βρίσκονται 240.543 συντάξεις και εφάπαξ, εκ των οποίων 103.441 αφορούν κύριες συντάξεις. Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης φθάνει τα δύο χρόνια κατά μέσο όρο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση (πάνω από δύο Ταμεία). Οσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η καθυστέρηση ξεπερνά τα τρία χρόνια. Μάλιστα εκτιμάται ότι είναι ανέφικτο να διεκπεραιωθούν τον Αύγουστο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν, όπως δεσμεύτηκε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.