Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εκτίμησε σήμερα Πέμπτη ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει γίνει «πολύ επικίνδυνη» λόγω της συγχώνευσης του συριακού και του ιρανικού ζητήματος.

«Πρόκειται για κατάσταση που γίνεται πολύ επικίνδυνη. Η περιοχή ήταν ήδη πολύ αποσταθεροποιημένη με τον πόλεμο στη Συρία και η ανακοίνωση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία της Βιέννης (σ.σ.: για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης) συνέβαλε στην ενίσχυση αυτής της αποσταθεροποίησης», δήλωσε ο γάλλος υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη το Ισραήλ πραγματοποίησε επιχειρήσεις εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία, απαντώντας σε εκτοξεύσεις ιρανικών ρουκετών προς το έδαφός του, σε πρωτοφανή στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών.

«Κατάσταση ιδιαίτερα τεταμένη»

«Αυτό που φοβόμασταν μόλις πραγματοποιήθηκε. Το διακύβευμα της Συρίας και το διακύβευμα του Ιράν συγχωνεύτηκαν (…) και αυτό οδηγεί σε κατάσταση ιδιαίτερα τεταμένη», συνέχισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε την αποκλιμάκωση, να φροντίσουμε να επανέλθει η ψυχραιμία και ν’ αποφύγουμε οι διάφοροι πολεμοκάπηλοι να επωφεληθούν από την ευκαιρία αυτή», επέμεινε ο Λε Ντριάν.

Ο υπουργός υπογράμμισε εμφατικά ότι είναι αναγκαίο να παραμείνει το Ιράν στη συμφωνία της Βιέννης, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, ώστε να μην ανοίξει «παράθυρο» για τη διάδοση των πυρηνικών στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Υπάρχει το Σχέδιο Α, που είναι η συμφωνία της Βιέννης και πρέπει να την τηρήσουμε. Το Σχέδιο Β σημαίνει την αποκήρυξη κάθε διαλόγου, κάθε συμφωνίας με το Ιράν. Μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο», προειδοποίησε.