Ο Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν είναι ο δεύτερος ισπανός διαιτητής (και συνολικά ο 13ος«εισαγόμενος») που θα διευθύνει τελικό κυπέλλου Ελλάδας (ΑΕΚ – ΠΑΟΚ, Σάββατο 12 Μαΐου, 20:30, ΟΑΚΑ).

Χρειάστηκε μάλιστα να παρέλθουν 58 χρόνια για να σφυρίξει ξανά ρέφερι από την ιβηρική σε αγώνα που κρίνει κούπα στα μέρη μας. Ο προηγούμενος ήταν ο Μπλάνκο Λόπεθ Πέρεθ τη σεζόν 1959-60.

Του έλαχε μάλιστα να διευθύνει τον πρώτο τελικό κυπέλλου μεταξύ των «αιωνίων» αντιπάλων.

Κι επειδή η αναμέτρηση στις 7 Αυγούστου 1960 έληξε με ισοπαλία 1-1 (17’ Παπαεμμανουήλ – 50’ Μπέμπης) στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας διεξήχθη -βάσει κανονισμού της εποχής- και επαναληπτικός στο Στάδιο Καραϊσκάκη (με τον ίδιο διαιτητή) στις 11 Σεπτεμβρίου! Η καθυστέρηση παρεμπιπτόντως οφειλόταν και στο γεγονός ότι το πρώτο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής (1959-60) έφτασε να ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου με τη διεξαγωγή αγώνων μπαράζ για τίτλο, κατάταξη και παραμονή.

Στο δεύτερο τελικό κυπέλλου ο Ολυμπιακός νίκησε 3-0 τον πρωταθλητή εκείνης της χρονιάς Παναθηναϊκό (25’, 35’ Πολυχρονίου, 82’ Σιδέρης) με τον Πέρεθ να καταλογίζει πέναλτι σε μαρκάρισμα του Κώστα Λινοξυλάκη πάνω στον Γιώργο Σιδέρη (το εκτέλεσε εύστοχα ο Κώστας Πολυχρονίου διαμορφώνοντας το 2-0). Επίσης, στο 83’ ο Ισπανός ρέφερι απέβαλε τον Γιάννη Νεμπίδη χρεώνοντας στον παίκτη τού Παναθηναϊκού αντιαθλητικό μαρκάρισμα πάνω στον Θανάση Μπέμπη.