Το τάιμινγκ δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο για τον Ντόναλντ Τραμπ: μόλις λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε την έξοδο των ΗΠΑ από την ιρανική πυρηνική συμφωνία και ενώ δεχόταν έντονη κριτική από την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Κίνα, τον ΟΗΕ, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω Τwitter πως η Βόρεια Κορέα είχε αφήσει ελεύθερους τους τρεις Αμερικανούς που κρατούσε φυλακισμένους: «Με χαρά σάς ενημερώνω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επιστρέφει αεροπορικώς από τη Βόρεια Κορέα με τρεις υπέροχους κυρίους που όλος ο κόσμος ανυπομονεί να γνωρίσει. Η υγεία τους μοιάζει καλή», δήλωσε, διαβεβαιώνοντας πως θα υποδεχόταν ο ίδιος σήμερα το πρωί τους τρεις πρώην κρατούμενους, όλοι Αμερικανοί κορεατικής καταγωγής, στην αεροπορική βάση του Αντριους. Η απελευθέρωση των τριών είναι αναμφισβήτητα μία διπλωματική νίκη για τον αμερικανό πρόεδρο και ίσως η πιο απτή χειρονομία καλής θέλησης από την πλευρά του Κιμ Γιονγκ Ουν να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ έπειτα από σχεδόν επτά δεκαετίες αμοιβαίου ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που επικαλέστηκαν οι «New York Times», η απελευθέρωση των τριών είχε τεθεί από την Ουάσιγκτον ως προϋπόθεση της προγραμματιζόμενης για τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου συνάντησης ανάμεσα στον Τραμπ και τον Κιμ. Χαιρετίζοντας την απόφαση που έλαβε η Πιονγκγιάνγκ έπειτα από τη νέα, ενενηντάλεπτη, «εποικοδομητική» συνάντηση που είχε την Τρίτη ο Πομπέο με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, ο Τραμπ επεσήμανε πως η Κίνα έχει φανεί «πολύ χρήσιμη» με τη Βόρεια Κορέα και δήλωσε πως εντός τριών ημερών θα αποκαλύψει την ακριβή ημέρα και τον τόπο όπου θα συναντηθεί με τον Κιμ – δεν θα είναι, όπως επεσήμανε, η Αποστρατικοποιημένη Ζώνη ανάμεσα στις δύο Κορέες.
Ο Κιμ ανακοίνωσε πρόσφατα πως η Βόρεια Κορέα θα σταματήσει όλες τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και θα κλείσει τις εγκαταστάσεις όπου πραγματοποιεί τις πυρηνικές δοκιμές. Αντίθετα με αυτές τις ανακοινώσεις, όμως, η απελευθέρωση των τριών Αμερικανών που κρατούσε για «κατασκοπεία» και «εχθρικές πράξεις», του ιεραπόστολου Κιμ Ντονγκ Τσουλ (από το 2016) και δύο πρώην καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Πιονγκγιάνγκ, του Κιμ Σανγκ Ντουκ και του Κιμ Χακ Σονγκ (από πέρυσι), είναι μόνιμη και ο Κιμ απαρνήθηκε, αφήνοντάς τους ελεύθερους, ένα διαπραγματευτικό του χαρτί.