«Ο πρόεδρος Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από μία ιρανική πυρηνική συμφωνία που έχει δουλέψει, στο όνομα άσχετων –και ακατόρθωτων –αξιώσεων, με πολύ υψηλό κόστος για τις συμμαχίες της Αμερικής και την αξία του λόγου της, χωρίς βιώσιμη εναλλακτική πολιτική και με κίνδυνο να αναφλεγεί όλη η Μέση Ανατολή. Μόνο ο Τραμπ μπορεί να πιστεύει ότι όλο αυτό έχει νόημα. Και όμως το πιστεύει. Ηταν η συμφωνία που αγαπούσε, εξαρχής, να μισεί. Ξέρει ποιος την ενέκρινε: ο Μπαράκ Ομπάμα. Το κατά πόσο γνωρίζει το περιεχόμενό της είναι άλλο θέμα»: ο γνωστός αρθρογράφος των «New York Times» Ρότζερ Κόεν δεν μπορεί να κρύψει την οργή του για την απόφαση που πήρε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η πυρηνική συμφωνία που επετεύχθη το 2015, επισημαίνει, ήταν ορόσημο. Δεν είχε σκοπό να βάλει τέλος στην ιρανοαμερικανική εχθρότητα, έκαμψε όμως την επικίνδυνη αντιπαράθεση μέσω του διαλόγου. Ηταν ένα στοίχημα με στόχο να έρθει το Ιράν πιο κοντά στον κόσμο αποδυναμώνοντας έτσι τους σκληροπυρηνικούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Δεν αφορούσε τις ιρανικές παρεμβάσεις στα γειτονικά αραβικά κράτη ή το βαλλιστικό του πρόγραμμα. Αφορούσε φυγοκεντρητές και την ξεκάθαρη αλλά ουδέποτε ομολογημένη επιδίωξη του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Δεν ήταν μία «φριχτή, μονόπλευρη συμφωνία», όπως υποστήριξε γελοιωδώς ο Τραμπ. Ηταν ένας επώδυνος συμβιβασμός με τον οποίο όλες οι πλευρές πήραν λιγότερα από όσα ήθελαν: το Ιράν πολυπόθητο ρευστό, δυνάμει επανένταξη στην παγκόσμια οικονομία και μερική άρση των κυρώσεων· οι υπόλοιποι υπογράφοντες, ένα πρόχωμα ενάντια σε μία κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή. Αυτό είναι το νόημα της διπλωματίας: ατελείς λύσεις, μεταξύ εχθρών, που είναι καλύτερες από τις εναλλακτικές, με χειρότερη όλων τον πόλεμο.

Ισως οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να μπορέσουν να σώσουν κάτι, επισημαίνει ο Κοέν –αλλά ο ίδιος αμφιβάλλει. Ο Τραμπ έκανε αυτό που του αρέσει να κάνει: εκφράζει τον θυμό του, σπάει πράγματα και ελπίζει για το καλύτερο. Ακόμα και για τα δικά του στάνταρ, όμως, η απόφαση που πήρε, το σχίσιμο ενός μεγάλου διπλωματικού επιτεύγματος, είναι ένα απερίσκεπτο ρίσκο.