Η αντίστροφη μέτρηση για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας έχει αρχίσει. Οι δύο φιναλίστ, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, προετοιμάζονται για την αναμέτρηση της 12ης Μαΐου και φυσικά όλοι εύχονται να μην προκληθούν επεισόδια. Ολοι θυμούνται τι έγινε στον περσινό τελικό στον Βόλο, ανάμεσα σε οπαδούς της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, με τις πρωτοφανείς συμπλοκές να αμαυρώνουν τη συνολική εικόνα.

Ωστόσο, εδώ το ζητούμενο είναι κάτι ολότελα διαφορετικό. Ενα μείζον θέμα που προκύπτει και σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το ενδεχόμενο να σφυρίξει ξένος διαιτητής τον τελικό, αν μη τι άλλο φανερώνουν πολλά σχετικά με το επίπεδο της διαιτησίας υπό την παρούσα διοίκηση της ΕΠΟ. Λέγεται ότι η απόφαση είναι ειλημμένη και εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί το όνομα του διαιτητή που θα προέρχεται από το εξωτερικό και θα ανήκει στην κατηγορία Elite. Να σημειώσουμε απλά τούτο: ξένος διαιτητής έχει να παίξει σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας από τον Ιούνιο του ’75 όταν ο ιταλός ρέφερι Τζιανφράνκο Μενεγκάλι σφύριξε το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (1-0) στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Να πηγαίνουμε τόσο πίσω; Να επιστρέφουμε, άραγε, στο παρελθόν;

Τα λόγια περιττεύουν για τη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Εκτός αν όλα τα αποφασίζει ο Μέλο Περέιρα. Αλλά αν οριστεί αλλοδαπός διαιτητής, τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι η καχυποψία είναι τόσο μεγάλη που δεν εμπιστεύεται κανείς τον οποιονδήποτε έλληνα διαιτητή. ‘Η δεν έχουμε κάποιον ικανό να παίξει σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι που διακυβεύονται τόσα πολλά.

Συμπέρασμα: δεν μπορεί να μην καυτηριάσει κάποιος τα όσα γίνονται από πλευράς Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στο συγκεκριμένο θέμα. Πού είναι οι «καλύτεροι»; Πού βρίσκεται ο «κορυφαίος»; Χάθηκε η εμπιστοσύνη και γιατί έπεσε στο τραπέζι η ιδέα για ξένο διαιτητή; Μήπως θα μπορούσε να πει κάποιος (λέμε τώρα) αν θα υπήρχε ποτέ περίπτωση να σφύριζαν ξένοι διαιτητές στα παιχνίδια του πρωταθλήματος που μόλις τελείωσε; Προφανώς, εκεί δεν υπήρχε ανάλογη «ευαισθησία» για το θέμα της διαιτησίας. Η διοίκηση της ΕΠΟ προφανώς και εκτίθεται στα μάτια όλων των φιλάθλων.