«Εντρέπομαι να το ομολογήσω. Επέρασαν οκτώ μήνες αφ’ ότου υπανδρεύθην και είμαι ακόμη ερωτευμένος με την γυναίκα μου, ενώ ο κυριότερος λόγος διά τον οποίον την επήρα ήτο ότι δεν μου ήρεσκε διόλου η κατάστασις ερωτευμένου». Με αυτά τα λόγια ο Κώστας Βασαρδάνης θα συστηθεί απόψε στο κοινό ως ένας άνδρας που ταλαιπωρείται από τα καμώματα της γυναίκας του, στην παράσταση «Ψυχολογία συριανού συζύγου». Μετά την επιτυχημένη του πορεία στις αθηναϊκές σκηνές, το έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, μέλος του οποίου υπήρξε ο συγγραφέας. «Μου φαίνεται συγκινητικό πως έπειτα από τόσα χρόνια ένας ηθοποιός συνεχίζει το έργο ενός συγγραφέα στο φιλολογικό του στέκι. Το κλίμα της αίθουσας και του χώρου ταιριάζει εξαιρετικά στην ατμόσφαιρα του αφηγήματος. Οπως και η πλατεία και η ευρύτερη περιοχή που κάνουν να φαίνεται ότι υπάρχει μια συνέχεια» αναφέρει ο ηθοποιός, που σκηνοθετεί την παράσταση.

Το κείμενο του Ροΐδη είναι ένα ελαφρύ, αλλά συγχρόνως βαθύ ψυχογράφημα της ερωτικής ζωής ενός άνδρα, γραμμένο με καυστικό τρόπο. «Τρεις είναι οι λέξεις – κλειδιά. Ο έρωτας, η αγάπη και το πάθος. Ο γάμος δεν παίζει συγκεκριμένο ρόλο στην ψυχική κατάσταση του πρωταγωνιστή. Αντίθετα, ο Ροΐδης μιλάει αρκετά τολμηρά για τον πόθο, αφήνοντας να εννοηθεί το σεξ κατά κάποιον τρόπο. Δεν έχουμε στο κείμενο πολλές αναφορές για την αγάπη, κι αυτό είναι κάτι πολύ σύγχρονο. Δεν παίρνει σαφή θέση αν ο πόθος και ο έρωτας εμπεριέχονται στην αγάπη. Υπάρχει επίσης ένα κομμάτι που έχει να κάνει με την ερωτική μοναξιά, επίσης κάτι σύγχρονο. Εχει διάφορα επίπεδα ο λόγος του, δεν έχει μόνο το δαντελωτό και το ανάλαφρο» τονίζει ο δημιουργός.

Η «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ». Ολες αυτές οι λεπτές αποχρώσεις, ακόμα και 124 χρόνια μετά τη συγγραφή του έργου, καθιστούν τα μηνύματα που εκπέμπονται από σκηνής «επίκαιρα». «Περιγράφει το πώς είναι να θέλουμε κάποιον που δεν μας θέλει τόσο, να τον πολιορκούμε και να μας απορρίπτει. Αναδεικνύει το δυναμικό της σχέσης, τη ζήλεια, την υποψία. Δεν νομίζω ότι σήμερα υπάρχουν ιδανικές σχέσεις. Πάντα θα υπάρχει η ανησυχία αν μας θέλει ο άλλος ή αν βρισκόμαστε από την άλλη όχθη, πώς το αντιμετωπίζουμε. Γενικά, το θέμα των σχέσεων και του έρωτα είναι ένα θέμα που αφορά τους ανθρώπους. Συνήθως επιλέγουμε έργα που μιλάνε μ’ έναν προφανή τρόπο για το σήμερα. Εγώ δεν είμαι σύμφωνος. Ειδικά σε τέτοιες εποχές έχουμε ανάγκη από κείμενα που να διατρέχουν τον άνθρωπο στους αιώνες και όχι τόσο στο σήμερα» καταλήγει ο Κώστας Βασαρδάνης.

INFO

«Ψυχολογία συριανού συζύγου», σήμερα κι αύριο στις 21.00 στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός (Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα, τηλ. 210-3221.917, είσοδος 8-15 ευρώ)