Για όσους πιστεύουν στις κινηματογραφικές κατάρες, μια πραγματικά καταραμένη ταινία είναι η τελευταία του Τέρι Γκίλιαμ, «Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Δον Κιχώτη» («The man who killed Don Quixote»), την οποία ο πρώην Μόντι Πάιθον ολοκλήρωσε μόλις φέτος ύστερα από μια πάλη… περίπου 30 χρόνων. Παρότι όμως η ταινία γυρίστηκε, η προγραμματισμένη παγκόσμια πρεμιέρα της ως ταινία λήξης του Φεστιβάλ Καννών παραλίγο να ακυρωθεί. Ηταν ένα ακόμη εμπόδιο και μάλλον το τελευταίο που χρειάστηκε να ξεπεράσει ο Γκίλιαμ για να μοιραστεί δημοσίως το όραμά του, τη δική του, «τρελή» εκδοχή του αριστουργήματος του Θερβάντες.

Η κατάρα τελικά λύθηκε: η δικαστική απόφαση που αφορούσε τη συγκεκριμένη προβολή στο Φεστιβάλ Καννών πάρθηκε υπέρ της προβολής, και έτσι το φεστιβάλ ανακοίνωσε ότι «Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Δον Κιχώτη» θα κατεβάσει την αυλαία το Σάββατο 19 Μαΐου στην Grande Salle Lumière. Η υπόθεση χρειάστηκε να φτάσει στα δικαστήρια όταν ο αρχικός παραγωγός της ταινίας, ο Πορτογάλος Πάουλο Μπράνκο, και η εταιρεία παραγωγής του Alfama Films κινήθηκαν νομικώς για ν’ αποτρέψουν την προβολή της στις Κάννες. Και όλα ξεκίνησαν από τη διαμάχη του Μπράνκο με τον Γκίλιαμ και τη στροφή του σκηνοθέτη προς άλλους υποστηρικτές της ταινίας.

Ο πρώην Μόντι Πάιθον, δημιουργός ταινιών όπως το «Μπραζίλ» και οι «12 πίθηκοι», παλεύει για τη δημιουργία αυτής της ταινίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οταν στα τέλη εκείνης της δεκαετίας πρωτάρχισε να τη γυρίζει στην Ισπανία με πρωταγωνιστές τον Ζαν Ροσφόρ και τον Τζόνι Ντεπ στους ρόλους –αντιστοίχως –των Δον Κιχώτη και Σάντσο Πάντσα, αναγκάστηκε να σταματήσει τα γυρίσματα εξαιτίας μιας τρομερής κακοκαιρίας που κατέστρεψε τα μηχανήματα. Ηταν το πρώτο χτύπημα και θα ακολουθούσαν και άλλα, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα.

Μάλιστα, οι περιπέτειές του είχαν γίνει ταινία, ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ ονόματι «Χαμένος στη Λα Μάντσα» («Lost in La Mancha»), το χρονικό μιας ταινίας που δεν γυρίστηκε ποτέ –τουλάχιστον σε εκείνη τη μορφή. Γυρίστηκε όμως με άλλους ηθοποιούς, τον Τζόναθαν Πράις (Δον Κιχώτης) και τον Ανταμ Ντράιβερ (Σάντσο Πάντσα) πολλά χρόνια αργότερα, μετά χιλίων κόπων και βασάνων και ενώ ο Ροσφόρ είχε πια πεθάνει.

Αλλά και η υγεία του σκηνοθέτη πέρασε επίσης από μεγάλες δοκιμασίες. Προσφάτως ο 78χρονος σκηνοθέτης έπαθε έμφραγμα που ευτυχώς χαρακτηρίστηκε «ελαφρύ». Ακόμα αναρρώνει, αλλά όλα δείχνουν ότι θα είναι στην πρεμιέρα. Ο ίδιος μάλιστα έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Υστερα από ημέρες ξεκούρασης και προσευχής στους θεούς, ανακατασκευάστηκα και είμαι καλά. Το ίδιο και «Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Δον Κιχώτη»! Eίμαστε νομικώς θριαμβευτές! Θα έρθουμε στον χορό της λήξης του Φεστιβάλ Καννών!».