Ποιος από εσάς δεν έχει παρατηρήσει στην οδό Κηφισίας στο ύψος του Ψυχικού τις εμβληματικές «Ομπρέλες» του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου; Με ένα ακόμη έργο του σπουδαίου εικαστικού, που έζησε και έδρασε στον εν λόγω Δήμο, εμπλουτίστηκε η αφιερωμένη στο έργο του Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού στην ομώνυμη πλατεία, δίπλα στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου. Πρόκειται για το γλυπτό «Ζάλογγο», του οποίου τα τρία όμοια έργα που παρήγαγε ο γλύπτης βρίσκονται στο Μέγαρο της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην Εθνική Γλυπτοθήκη και στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη.

Με αφορμή την εγκατάσταση του γλυπτού «Ζάλογγο» και τον φωτισμό της, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για τα επίσημα εγκαίνια της Γλυπτοθήκης, που θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, την Τετάρτη 23 Μαΐου στις 18:30. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Παντελής Ξυριδάκης, Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού, ο Νίκος Θεοδωρίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλουκαι ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, Ιστορικός της Τέχνης, Επιμελητής και Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στα γλυπτά της πλατείας από τον Αγγελο Μωρέτη, Γενικό Διευθυντή του συσταθέντος από το 2004 Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου. Ανάλογες ξεναγήσεις με εκατοντάδες επισκέπτες πραγματοποιούνται τα τελευταία έξι χρόνια κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα.

Στην Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού ο επισκέπτης μπορεί να δει ακόμη έξι γλυπτά του Ζογγολοπούλου, αντιπροσωπευτικά του έργου του, από διαφορετικές περιόδους δημιουργίας. Είναι ο «Ποσειδώνας», το «Γλυπτό της ΔΕΘ», οι «Ολυμπιακοί κύκλοι», η «Στήλη», η «Ειράνα» και ο «Αλέξανδρος». Εκτός από τις «Ομπρέλες», στην περιοχή μπορεί κάποιος να δει την «Ελιά» στην οδό Ολυμπιονικών και το υδροκινητικό γλυπτό «Τρεις κύκλοι» στον αύλειο χώρο των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην οδό Δάφνης.