Στην πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας της βρίσκεται η ΖΤΕ, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Κίνας μετά τη Huawei. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία βασικών της επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και η παραγωγή σε εργοστάσια, μετά την απαγόρευση που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ σε αμερικανικές εταιρείες να της πωλούν υλικά.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών καταβάλλει τώρα συνεχείς προσπάθειες για να ανασταλεί η απαγόρευση αυτή ή τουλάχιστον να αλλάξουν οι όροι της. Μένει επίσης να φανεί εάν το Πεκίνο θα παρέμβει στην προσπάθεια για να σώσει μία από τις ισχυρότερες εταιρείες στον τεχνολογικό κλάδο της χώρας.

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στον –ακήρυχτο προς το παρόν –εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Πεκίνο έχουν αποφύγει μέχρι τώρα να ανεβάσουν πολύ τους τόνους, αν και η κόντρα υποβόσκει και συνεχώς αυξάνεται.

Με την ανακοίνωσή της η ΖΤΕ επιβεβαίωσε αυτό που είχαν προβλέψει παράγοντες της αγοράς –ότι θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα μετά την απαγόρευση που επέβαλαν οι ΗΠΑ. Τα περισσότερα από τα προϊόντα της χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία, είτε πρόκειται για προηγμένες συσκευές που διασφαλίζουν υψηλές ταχύτητες επικοινωνίας 5G είτε για φθηνότερα έξυπνα κινητά.

Η κινεζική εταιρεία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 160 χώρες και απασχολεί σχεδόν 75.000 άτομα. Τα έσοδά της πέρυσι ήταν 17 δισ. δολάρια και τα κέρδη της έφτασαν τα 700 εκατ. δολάρια.

Για να παράγει τα προϊόντα της, η ΖΤΕ βασίζεται σημαντικά σε εξαρτήματα αμερικανικών εταιρειών, όπως είναι η Qualcomm και η Intel. Πρόκειται για προϊόντα αιχμής τα οποία ουσιαστικά δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει με αυτά άλλων κατασκευαστών.

Τον περασμένο μήνα η Ουάσιγκτον απαγόρευσε σε όλες τις αμερικανικές εταιρείες να προμηθεύουν τη ΖΤΕ με τεχνολογία και εξαρτήματα πάσης φύσεως. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την κινεζική εταιρεία ότι ενήργησε κατά παράβαση αμερικανικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις εξαγωγές, οι οποίοι απαγορεύουν την πώληση αγαθών στο Ιράν.

Στην ανακοίνωσή της η ΖΤΕ επισήμανε ότι παρά την παύση των εργασιών, διατηρεί επαρκή ρευστότητα ώστε να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις εμπορικές και οικονομικές υποχρεώσεις της. Δήλωσε ακόμη ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αμερικανικές Αρχές, στην προσπάθεια να αλλάξουν οι όροι ή να καταργηθούν οι περιορισμοί αυτοί ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί. Τις τελευταίες ημέρες η ΖΤΕ φαίνεται να έχει αναστείλει τη λειτουργία διαδικτυακών της καταστημάτων που διατηρεί στον δικό της ιστότοπο, καθώς και στην πλατφόρμα Taobao της Alibaba, όπως αναφέρει το Reuters. Εργαζόμενος της ΖΤΕ ανέφερε στο Reuters ότι το προσωπικό εξακολουθεί να πηγαίνει στη δουλειά του.