Η έλλειψη εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο χτυπά και τα ελληνικά ομόλογα. Η επίθεση του αμερικανικού επενδυτικού Fund QCM στη Folli Follie και οι μεγάλες αναταράξεις στις τιμές των μετοχών του Χρηματιστηρίου που ακολούθησαν αποτυπώθηκαν και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, δείχνοντας πόσο ευάλωτη εξακολουθεί να είναι η ελληνική οικονομία.

Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε μία εβδομάδα τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν, με το 10ετές ομόλογο να διαμορφώνεται χθες στα 4,197% από 3,898% που ήταν στις 2 Μαΐου, ενώ το 5ετές ομόλογο βρέθηκε στο 3,185% από 3,013% την περασμένη εβδομάδα και το 15ετές στο 4,703% από 4,455%.

Την ίδια ώρα, στο ελληνικό Χρηματιστήριο στήριξη στη μετοχή της Folli Follie έδωσε η Fosun International Limited, η οποία προχώρησε σε απευθείας αγορά 750.000 μετοχών της εταιρείας (το 1,12% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου). Με την εξαγορά αυτή, η Fosun International Limited αύξησε τη συμμετοχή της από 13,886% σε 15,007%. Πάντως νέα επίθεση εξαπέλυσε το επενδυτικό κεφάλαιο Quintessential Capital Management επικαλούμενο ανακρίβειες στην λίστα με τα σημεία πώλησης που δημοσιοποίησε η FF, υποστηρίζοντας ότι «είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί και ίσως περιέχει πιθανές αποδείξεις παραπλανητικών πληροφοριών». Στο θέμα αυτό έκαναν αναφορά με δημοσίευμά τους και οι «Financial Times».

Και ενώ το επενδυτικό κεφάλαιο προκαλεί με τις δημοσιεύσεις του, στην αντεπίθεση περνούν αξιοποιώντας τα social media οι εργαζόμενοι της FFG, οι οποίοι άρχισαν να παρουσιάζουν φωτογραφίες τους από όλα τα καταστήματα του ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χθες επίσης ανακοινώθηκε η πρόσληψη της Ernst & Young ως ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή που θα αναλάβει την εξέταση των οικονομικών καταστάσεων μητρικής και ομίλου. Παράλληλα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει δώσει χρονική προθεσμία έως την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου το αμερικανικό fund να της παράσχει τεκμηρίωση όλων των επιχειρημάτων που παρατίθενται στην επίμαχη έκθεσή του και να προσκομίσει τα αποδεικτικά στοιχεία. Υπό διερεύνηση πάντως βρίσκονται όλες οι συναλλαγές της μετοχής της Folli Follie των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, ενώ μετά το αντίστοιχο φαινόμενο στις μετοχές και το Ομίλου Κόκκαλη, επιτροπή θα προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους.

Να σημειωθεί ότι χθες η μετοχή της FF έκλεισε με άνοδο 8,19% στα 9,25 ευρώ, ενώ η μετοχή Ιντραλότ με άνοδο 4,09% στα 0,916 ευρώ.