Προς μια νέα εκλογική αναμέτρηση η οποία θα ενισχύσει τις πιθανότητες για κυβέρνηση λαϊκιστών οδεύει, εκτός απροόπτου, η Ιταλία. Ο Λουίτζι ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, και ο Ματέο Σαλβίνι, που ηγείται της ξενοφοβικής Λέγκας και μιας κεντροδεξιάς συμμαχίας, αρνούνται επίμονα όλες τις εκκλήσεις του ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα για σχηματισμό «ουδέτερης τεχνοκρατικής κυβέρνησης» που θα ηγηθεί της χώρας μέχρι το τέλος της χρονιάς. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει χώρος για κυβέρνηση τεχνοκρατών» δήλωσε ο Σαλβίνι, ενώ εκπρόσωπος των Πέντε Αστέρων ανέφερε πως «ο μοναδικός τρόπος να αποκτήσουμε σοβαρή κυβέρνηση είναι να επιστρέψουμε στις κάλπες».

Η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, όμως μαζί έχουν αρκετές έδρες στη Βουλή ώστε να μπλοκάρουν τη δημιουργία οποιασδήποτε κυβέρνησης. Επειτα από τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις αρκετών εβδομάδων, εκπρόσωποι των δύο κομμάτων συναντήθηκαν από κοντά για πρώτη φορά τη Δευτέρα και είναι ξεκάθαρο πως και οι δύο προτιμούν νέες εκλογές τον Ιούλιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι δημοσκόποι προβλέπουν ήδη πως τα δύο αντισυστημικά λαϊκιστικά κόμματα θα αυξήσουν τα ποσοστά τους. Στις εκλογές του Μαρτίου η κεντροδεξιά συμμαχία, στην οποία συμμετείχε η Λέγκα μαζί με τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε κερδίσει τις περισσότερες έδρες, ενώ τα Πέντε Αστέρια αναδείχθηκαν ως το μεγαλύτερο κόμμα.

Αυτή τη στιγμή είναι ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα που ηγείται της προσπάθειας αντίστασης στο λαϊκιστικό κύμα που σαρώνει τη χώρα. Ο 76χρονος, πρώην μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, την υποψηφιότητα του οποίου για την προεδρία της Ιταλίας είχε προτείνει το Δημοκρατικό Κόμμα, προσπαθεί να πείσει τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να υποστηρίξουν μια «ουδέτερη κυβέρνηση» προκειμένου να σταθεροποιηθεί η πολιτική και οικονομική κατάσταση πριν από τη νέα προσφυγή στις κάλπες. Δήλωσε ότι πιστεύει πως η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα είναι πολύ χαμηλή εάν γίνουν εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, ενώ εάν γίνουν το φθινόπωρο θα κινδυνεύσει η έγκριση του προϋπολογισμού του 2019. Σήμερα ο Ματαρέλα αναμένεται να ανακοινώσει τον εντολοδόχο πρωθυπουργό που θα προσπαθήσει να συμβιβάσει τις διαφορετικές πλευρές.

Από όλη αυτή την αναταραχή πιο κερδισμένος εμφανίζεται ο Ματέο Σαλβίνι, καθώς στις νέες δημοσκοπήσεις η στήριξη προς τη Λέγκα του Βορρά έχει αυξηθεί στο 24,4% από 17,4% που ήταν στις εκλογές του Μαρτίου. Ο Σαλβίνι φαίνεται να κερδίζει ψηφοφόρους από το κόμμα του Μπερλουσκόνι, με το οποίο βρίσκεται σε συμμαχία. Τα Πέντε Αστέρια παραμένουν το πιο δημοφιλές κόμμα, με ποσοστό που παραμένει σταθερό γύρω στο 32,5%.

Η Ιταλία ποτέ στην ιστορία της δεν είχε επαναληπτικές εκλογές μέσα σε λίγους μήνες από την πρώτη εκλογική μάχη, καθώς μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις κρατούσαν πολύ και συνήθως οδηγούσαν σε κάποιον συμβιβασμό. Ο Βολφγκάνγκο Πίκολι, πρόεδρος της εταιρείας αναλύσεων Teneo, θεωρεί ιδιαίτερα πιθανή την ενίσχυση των λαϊκιστικών κομμάτων, αλλά και κάτι άλλο: «Είναι απλά θέμα χρόνου πριν ξεκινήσει η κουβέντα για ένα πιθανό δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη» προβλέπει.

Με το Δημοκρατικό Κόμμα να έχει σταθερά ένα ποσοστό γύρω στο 19%, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος και νέες εκλογές να οδηγήσουν σε άλλο ένα πολιτικό αδιέξοδο, αφήνοντας τη χώρα ακυβέρνητη. Αυτό ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπισε και η Ισπανία έπειτα από συνεχείς εκλογές το 2015 και το 2016, πριν ο Μάριο Ραχόι καταφέρει να εξασφαλίσει υποστήριξη για μια νέα θητεία στην πρωθυπουργία, έστω και με κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η πίστη στον Μπερλουσκόνι και οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι

Ο Ντι Μάιο και ο Σαλβίνι φαίνεται να πιστεύουν πως οι δικοί τους ψηφοφόροι είναι πιο πιθανό να φθάσουν μέχρι τις κάλπες εάν γίνουν εκλογές το καλοκαίρι από τους ψηφοφόρους των κομμάτων του «κατεστημένου», που δείχνουν πολύ απογοητευμένοι. Η πίστη του Σαλβίνι στη συμφωνία συνεργασίας που έχει κάνει με τον Μπερλουσκόνι ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη στασιμότητα των δύο τελευταίων μηνών. Παρ’ ότι τόσο τα Πέντε Αστέρια όσο και η Λέγκα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για κυβερνητική σύμπραξη, ο Ντι Μάιο, σημερινός ηγέτης του κόμματος που ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο, ζητεί επίμονα από τον Σαλβίνι να απομακρύνει τον 81χρονο πρώην πρωθυπουργό, τον οποίο τα Πέντε Αστέρια θεωρούν σύμβολο του διεφθαρμένου πολιτικού κατεστημένου της χώρας. Αυτή η απαίτηση μπορεί να αλλάξει εάν αλλάξουν και οι εκλογικές ισορροπίες στο νέο Κοινοβούλιο. Ο Ντι Μάιο είπε χθες πως παραμένει ανοιχτός στην κυβερνητική συνεργασία με τη Λέγκα, όμως το θέμα του Μπερλουσκόνι είναι αδιαπραγμάτευτο. «Εάν κάποιος θέλει να ξεκινήσει από τα θετικά για τη χώρα μας, είμαστε πρόθυμοι», δήλωσε ο Ντι Μάιο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Οταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας λαϊκιστών μετά τις πρόωρες εκλογές, απάντησε πως «είναι μια μάλλον απίθανη προοπτική, μια και ο Σαλβίνι φαίνεται ότι δεν θέλει να ξεκολλήσει από τον Μπερλουσκόνι».