Δεσμευμένη στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν θα παραμείνει η ΕΕ, παρά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτή και θα διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που ήρθησαν βάσει της συμφωνίας του 2015.

«Όσο το Ιράν συνεχίζει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του που σχετίζονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα … η ΕΕ θα παραμείνει δεσμευμένη στη συνεχιζόμενη, πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι 28 κυβερνήσεις της ΕΕ.

«Η άρση των κυρώσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα είναι ουσιώδες μέρος της συμφωνίας … Η ΕΕ υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι αυτό θα συνεχιστεί», προσθέτουν.

Εξάλλου πηγή στους θεσμούς της ΕΕ δήλωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik πως οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου στη Σόφια, τη στρατηγική της ένωσης σε σχέση με την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Γερμανία: Ο Τραμπ δεν προσέφερε καμία εναλλακτική

Η Γερμανία θέλει να διατηρηθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν προσέφερε καμία εναλλακτική για να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Η συμφωνία λειτουργεί. Θέλουμε να διατηρήσουμε τους ελέγχους και τους κανόνες διαφάνειας», πρόσθεσε ο Μάας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Και αυτό ισχύει κυρίως επειδή είναι εντελώς άγνωστο τι σκέφτονται οι ΗΠΑ ως εναλλακτική στη συμφωνία που εμποδίζει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ενώ παράλληλα είναι δυνατό να ελέγχεται η συμμόρφωσή του», πρόσθεσε ο Μάας.

Και η Ρωσία παραμένει δεσμευμένη

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο επεσήμανε ότι ο Λαβρόφ θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στη Μόσχα για να συζητήσουν την κατάσταση.

«Φυσικά το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς σε διάφορες επαφές με τους εταίρους μας. Και σίγουρα θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών», δήλωσε ο Γκρούσκο.