Ενα αμήχανο χαμόγελο, βλέμμα φορτισμένο και στάση σώματος που «πρόδιδε» πως δεν είναι χαρούμενος με όσα ήταν έτοιμος να πει. Στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως προπονητή του Παναθηναϊκού, ο Μαρίνος Ουζουνίδης έμοιαζε να έχει ετοιμάσει από καιρό όλα όσα είχε να πει. Ο αποχαιρετιστήριος λόγος του έκρυβε θυμό για τους διοικούντες και προσωπικά για τον Γιάννη Αλαφούζο. Περηφάνια για τους ποδοσφαιριστές του. Χαρά για την αγάπη που εισέπραξε από τον κόσμο. Ευγνωμοσύνη για την αντιμετώπιση που είχε από τα media. Και σιγουριά για τη δική του δουλειά.

Μια δουλειά κόντρα σε θεούς και δαίμονες. Κόντρα ακόμα και σε ανθρώπους με τους οποίους λίγους μήνες νωρίτερα, όταν ερχόταν στον Παναθηναϊκό, του έσφιγγαν το χέρι και του έδιναν τη διαβεβαίωση πως θα είναι δίπλα του, όπως ήταν και στους προηγούμενους: στον Αναστασίου και στον Στραματσόνι. Πολύ σύντομα και εντελώς βίαια, όμως, ο Ουζουνίδης προσγειώθηκε σε μια πραγματικότητα που δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι θα ζήσει σε έναν μεγάλο σύλλογο, τον οποίο είχε υπηρετήσει και ως ποδοσφαιριστής.

Από τις 21 Σεπτεμβρίου, όταν ο Γιάννης Αλαφούζος ανακοίνωνε ελαφρά τη καρδία ότι σταματά απότομα τη χρηματοδότηση στο κλαμπ, ο Μαρίνος έμεινε σχεδόν μόνος του. Μέχρι ένα σημείο είχε και τον Κωνσταντίνο Διαμαντόπουλο στο πλάι του, έναν άνθρωπο που στάθηκε όχι μόνο στο πλευρό του ελληνα προπονητή, αλλά και ως στήριγμα σε όλο το κλαμπ. Δίχως να έχει οποιαδήποτε υποχρέωση να αφήσει τις δουλειές του ως ατζέντη και να το κάνει. Ο Ουζουνίδης, όμως, ένιωθε υποχρεωμένος. Απέναντι στον κόσμο και στους ποδοσφαιριστές του. Για τον ίδιο θα αποτελούσε προδοσία να έφευγε από τον Παναθηναϊκό μεσούσης της σεζόν, αφήνοντας πίσω του τους ποδοσφαιριστές με τους οποίους ήταν μια γροθιά σε όλη αυτή την πορεία.

«Οταν κερδίζαμε στο γήπεδο, υπήρχαν κάποιοι που μας έλεγαν «φτάνει ώς εδώ». Ελπίζω με τη λήξη της δικής μου συνεργασίας να βοηθήσουν πιο πολύ. Φάνηκε ότι με μένα δεν ήθελαν να βοηθήσουν τόσο πολύ» είπε μέσα σε όλα τα υπόλοιπα ο Ουζουνίδης το βράδυ της Δευτέρας. Οι αιχμές ήταν ξεκάθαρες. Στα μάτια του ίδιου, ο Γιάννης Αλαφούζος όχι μόνο δεν ήθελε να βοηθήσει την ομάδα να ξεπεράσει τα προβλήματά της, αλλά της δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια με τη συμπεριφορά του και τις κινήσεις του. Υπήρξαν στιγμές που ο ίδιος ο προπονητής αναζητούσε τον μεγαλομέτοχο κι εκείνος δεν εμφανιζόταν ούτε στο τηλέφωνο. Πλέον, οι σχέσεις Ουζουνίδη – Αλαφούζου βρίσκονται στο χειρότερο σημείο. Με την ευθύνη να βαραίνει εξ ολοκλήρου τον Mr Σκάι.

Από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα, το μόνο που κρατούσε τον Ουζουνίδη στον Παναθηναϊκό ήταν ο σεβασμός. Ο σεβασμός απέναντι στους ποδοσφαιριστές του και στο όνομα του συλλόγου που υπηρετούσε. Και φυσικά, ο σεβασμός απέναντι στον κόσμο που «αν είχα πάρει το πρωτάθλημα, μπορεί να μη με αγαπούσε τόσο» όπως ανέφερε ο ίδιος.

Η μοναδική φορά που έφτασε πιο κοντά από ποτέ να τα παρατήσει όλα και να αποχωρήσει ήταν τον περασμένο Ιανουάριο. Τότε που η διοίκηση βιαίως έδιωξε όλα τα μεγάλα ονόματα που είχαν απομείνει, έδιωξε υπαλλήλους από παντού, ζήτησε μέχρι και την αποχώρηση του τραυματία Λουτσιάνο! Και που είχε ξεκινήσει ήδη τις κουβέντες με προπονητές (βλ. Σάκη Τσιώλη) χωρίς να φροντίσει έστω να το… κρύψει από τον Μαρίνο Ουζουνίδη.

Εκείνη η έκρηξη σταμάτησε το απόλυτο ξεπούλημα της ομάδας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ο Ουζουνίδης ξεκαθάρισε προς τον Κωνσταντίνου στις 30 Ιανουαρίου πως αν φύγει έστω και ένας ποδοσφαιριστής ακόμα, τότε θα ακολουθήσει και ο ίδιος. Την επόμενη μέρα ο Παναθηναϊκός διατήρησε τον Κουρμπέλη, πήρε δανεικούς τους Κάτσε και Μυστακίδη, «μεγάλωσε» το ρόστερ του και ήταν τουλάχιστον αξιοπρεπής μέχρι το φινάλε. Οπως αξιοπρεπής, κύριος και… Παναθηναϊκός ήταν ο Ουζουνίδης από την πρώτη μέχρι την τελευταία του μέρα.

Ο Αλαφούζος θέλει Δώνη

Πριν καλά καλά ο Ουζουνίδης βγάλει από πάνω του την πράσινη φόρμα, ο Αλαφούζος πρόλαβε και συναντήθηκε με τον πρώην προπονητή του ΑΠΟΕΛ. Προ δεκαημέρου, στον 6ο όροφο του Σκάι, Αλαφούζος και Δώνης συζήτησαν για αρκετή ώρα το ενδεχόμενο να αναλάβει ο έλληνας τεχνικός την ομάδα. «Είτε είναι άλλος ο επενδυτής είτε όχι, εγώ θέλω εσένα για προπονητή» του είπε ο Αλαφούζος, εξηγώντας του πως περίμενε την έλευση του Πιεμπονγκσάντ για να συζητήσει το μέλλον της ΠΑΕ.

Ο Δώνης είναι… ψημένος περισσότερο από ποτέ να αναλάβει τον Παναθηναϊκό, δεν φαίνεται να προβληματίζεται ιδιαίτερα από την αφαίρεση βαθμών και τον περιορισμό μεταγραφών, αλλά έχει θέσει έναν –απαράβατο –όρο: όλοι πληρωμένοι στην ώρα τους. Μάλιστα, φέρεται ότι πήρε διαβεβαιώσεις από τον Αλαφούζο γι’ αυτό, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ με τον Ουζουνίδη.

Φυσικά, από τη μέρα της συνάντησης Αλαφούζου – Δώνη μεσολάβησε η καταρχήν συμφωνία με τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ και τις «από κοινού αποφάσεις» που έχουν ανακοινώσει πως θα παίρνουν. Κάτι που σημαίνει ότι για να δώσει τα χέρια ο Αλαφούζος με οποιονδήποτε προπονητή, θα πρέπει να έχει την έγκριση και της Pan Asia. Και τούτη την ώρα δεν έχει καμία τέτοια έγκριση.