Νέα μείωση κατά 2,9% εμφάνισαν οι πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, ακολουθώντας την πτώση που σημείωσε διεθνώς η αγορά των smartphones. Ολόκληρο το 2017, οι πωλήσεις των έξυπνων κινητών τηλεφώνων σε διεθνές επίπεδο ανήλθαν σε 1,472 δισ. συσκευές, έναντι 1,473 δισ. που είχαν πουληθεί το 2016 (οριακή μείωση 1%). Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, πουλήθηκαν παγκοσμίως 334,3 εκατ. smartphones, έναντι 344,4 εκατ. κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

«Η σημαντική επιβράδυνση της ζήτησης smartphones εκ μέρους της κινεζικής αγοράς, η οποία σημείωσε τη χειρότερη επίδοσή της από το 2013», ήταν αυτή που σύμφωνα με την IDC «παρέσυρε την παγκόσμια αγορά σε αρνητικό πρόσημο».

Με βάση τα στοιχεία της ίδιας εταιρείας, «τόσο στην Κίνα όσο και σε διεθνές επίπεδο οι χρήστες smartphones αναζητούν πλέον συσκευές με υψηλότερες επιδόσεις και χαμηλότερη τιμή». Ωστόσο, σύμφωνα με την IDC, δεν υπάρχουν τόσα πολλά νέα smartphones που να πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα την πτώση των πωλήσεων.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τον τζίρο των πωλήσεων, όπως παρατηρούν οι αναλυτές της εταιρείας, η αγορά έξυπνων κινητών εξακολουθεί να διευρύνεται και θα συνεχίσει να μεγαλώνει τα επόμενα χρόνια, καθώς οι καταναλωτές εξαρτώνται όλο και περισσότερο από αυτά για να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των υπολογιστικών αναγκών τους. Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει η IDC, οι καταναλωτές, πλέον, δεν είναι πρόθυμοι να πληρώνουν πολύ υψηλά ποσά για συσκευές με ελάχιστες αναβαθμίσεις σε σχέση με αυτή που διαθέτουν.

Οι κατασκευαστές. Από τα στοιχεία της IDC για τις πωλήσεις smartphones μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, προκύπτει ότι η Samsung παραμένει στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς, αποσπώντας μερίδιο 23,4%, παρά την πτώση των πωλήσεών της κατά 2,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Η Samsung έκλεισε το 2017 με 317,3 εκατ. πωλήσεις συσκευών. Σε ό,τι αφορά την Apple, στο πρώτο τρίμηνο του 2018 κατάφερε να διαθέσει συνολικά 52,2 εκατομμύρια iPhone, αυξάνοντας τις πωλήσεις της κατά 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Σε ετήσια βάση, η Apple πούλησε πέρυσι 215,8 εκατ. συσκευές.

Η κινεζική Huawei, στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018 κατάφερε να διευρύνει το μερίδιο αγοράς της στο 11,8%, ενισχύοντας την κυριαρχία της στην αγορά της Κίνας και αναβαθμίζοντας την εικόνα της στις διεθνείς αγορές. Το 2017, η Huawei διέθεσε συνολικά 153,1 εκατ. συσκευές.

Πολύ καλή ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και η απόδοση της κινεζικής Xiaomi, η οποία αποδίδεται από τους αναλυτές στην ανάπτυξη των εκτός Κίνας αγορών και κυρίως στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία. Στην πέμπτη θέση παγκοσμίως βρέθηκε η επίσης κινεζική εταιρεία OPPO, που πέρυσι πούλησε συνολικά 111,8 εκατ. smartphones!