Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε την Τρίτη ότι ΗΠΑ θα διαπράξουν ένα «σφάλμα» αν αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Αν ο Τραμπ κάνει αυτό το λάθος και σκίσει την JCPOA (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ΚΟΣΔ) ως ένα διεθνές επίτευγμα, θα πρέπει έπειτα να δεχτεί τα δικαιώματα των Ιρανών κάτω από μια χειρότερη κατάσταση», τόνισε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σε ποια δικαιώματα αναφερόταν.

Παράλληλα, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρατσί τόνισε ότι η Τεχεράνη θα αντιδράσει στην απόφαση του Τραμπ για το εάν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει ή όχι από τη διεθνή συμφωνία με βάση τα εθνικά της συμφέροντα.

«Το Ιράν παρακολουθεί στενά τη στάση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων και θα αντιδράσει στην αμερικανική απόφαση με βάση τα εθνικά του συμφέροντα», δήλωσε ο Αρατσί, σύμφωνα με το IRNA, έπειτα από μια συνάντησή του με αντιπροσώπους από την Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως την απόφαση των ΗΠΑ σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα), 21:00 ώρα Ελλάδας.

Αντιφατικές πληροφορίες και νευρικότητα στις αγορές

Λίγο νωρίτερα, οι New York Times ανέφεραν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία. Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν εκ νέου όλες τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, που είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία και νέα επιπλέον οικονομικά τιμωρητικά μέτρα.

Εντούτοις, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν έδωσε καμία ένδειξη για την απόφαση του στην τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Το CNN μετέδωσε ότι διαθέτει αντιφατικές πληροφορίες αναφορικά με την απόφαση του Τραμπ για την πυρηνική συμφωνία, γεγονός που προκαλεί νευρικότητα στις αγορές

«Οι αρχικές πληροφορίες ήταν θα παραμείνει στη συμφωνία και αυτό άρεσε στις αγορές καθώς μειώνει τις παγκόσμιες εντάσεις. Τότε οι NY Times ανέφεραν ότι θα αποσυρθεί, οπότε αυτό φέρνει πίσω στο τραπέζι τη σκέψη παγκόσμιων εντάσεων με το Ιράν», ανέφερε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο».

«Κανείς δεν ξέρει ποια είναι η σωστή απάντηση αυτή τη στιγμή».