Ο Ουνάι Εμερι τον χαρακτήρισε «γοητεία του Κυπέλλου Γαλλίας». Το BBC αναρωτιέται αν πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναντιστοιχία στην Ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η έκτη πλουσιότερη ομάδα του κόσμου με έσοδα το 2017 520,9 εκατ. ευρώ αντιμέτωπη με μία ομάδα που για 98 χρόνια αγωνιζόταν κάτω από την τρίτη κατηγορία: αλλιώς Παρί Σεν Ζερμέν – Λε Ερμπιέ απόψε στον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας.

Η αναντιστοιχία είναι εντυπωσιακή. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της Λε Ερμπιέ είναι 2 εκατ. ευρώ, ίσος με 16 μεροκάματα του Νεϊμάρ. Η μικρή γαλλική ομάδα που θα παλέψει στην τελευταία αγωνιστική για να αποφύγει τον υποβιβασμό της στην 4η κατηγορία απέναντι στον κολοσσό με τις 41 συνεχόμενες νίκες σε εγχώρια κύπελλα, από τις 22 Ιανουαρίου 2014. Αν η Παρί νικήσει την Λε Ερμπιέ θα κατακτήσει για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν το Κύπελλο και το Λιγκ Καπ Γαλλίας.

«Δεν είναι ένα ακόμα παιχνίδι, είναι τελικός. Η Λε Ερμπιέ αξίζει που βρίσκεται εδώ, όπως κι εμείς». Πολλοί από τους γάλλους δημοσιογράφους αναρωτιούνταν αν ο Εμερι πίστευε έστω και μία λέξη απ’ όσα έλεγε για τη σημερινή αντίπαλό του.

Θέλοντας μάλλον να του κάνουν πλάκα, τον ρώτησαν αν γνωρίζει έστω τρεις παίκτες της Λε Ερμπιέ. Απάντησε πως γνωρίζει, αλλά δεν θα πει, γιατί η ερώτηση δεν ήταν ξεκάθαρη. Και μόνο για το γεγονός ότι χαμογέλασε όταν εκστόμισε αυτές τις ατάκες είναι πασιφανές το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει τον τελικό.

Οπως άλλωστε και τα παιχνίδια πρωταθλήματος, μετά την εξασφάλιση του τίτλου.

Ο Εμερι έχει πάντως και έναν φόβο μήπως γίνει ο ιστορικός περίγελος του ποδοσφαίρου, χάνοντας από τους άσημους αντιπάλους. «Θα μιλήσουμε με την ομάδα για να είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο μας. Ο καλύτερος τρόπος να σεβαστούμε το Κύπελλο Γαλλίας, τον τελικό και τον αντίπαλο, είναι να παίξουμε 90 λεπτά έχοντας υψηλή απόδοση».

Οι κανόνες του Κυπέλλου Γαλλίας επιτρέπουν σε ομάδες σαν τη Λε Ερμπιέ να φτάνουν μέχρι το Σταντ Ντε Φρανς. Αλλες τέσσερις ομάδες από την τρίτη ή την τέταρτη κατηγορία (Νιμ, Αμιάν, Κεβιγί, Καλαί) έχουν προκριθεί στον τελικό, χωρίς καμία να καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο.

Δύο ομάδες της Λιγκ 2 ωστόσο σήκωσαν το τρόπαιο, με πιο πρόσφατη την Γκινγκάμπ το 2009.

Μια κωμόπολη

Η πόλη Λε Ερμπιέ έχει 15.933 κατοίκους, που σχεδόν όλοι θα παραβρεθούν στη σημερινή γιορτή, αφού η ομώνυμη ομάδα κατάφερε να πουλήσει και τα 15.000 εισιτήρια που παρέλαβε από την οργανωτική επιτροπή.

Για να φτάσει στο Σταντ Ντε Φρανς χρειάστηκε να περάσει επτά γύρους –όταν στο πρωτάθλημα έχει πετύχει μόλις εννέα νίκες. Στη διαδρομή δεν αντιμετώπισε άλλη ομάδα της Λιγκ 1, ενώ στα ημιτελικά απέκλεισε τη Σαμπλί, που επίσης αγωνίζεται στην 3η κατηγορία. Ο γάλλος δημοσιογράφος Ζιλιέν Λοράν είπε στο BBC πως «όλη η χώρα θα υποστηρίζει τους αδύναμους, εκτός φυσικά από τους φαν της Παρί Σεν Ζερμέν».

Κατά την άποψή του ο σημαντικότερος λόγος που ομάδες από μικρές κατηγορίες διακρίνονται στο Κύπελλο είναι η σπουδαία δουλειά που γίνεται στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες.

«Για παράδειγμα, μόνο λίγοι παίκτες από την ακαδημία της Λυών καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι την πρώτη ομάδα. Και οι υπόλοιποι όμως που δεν τα καταφέρνουν είναι αρκετά καλοί και αναζητούν την τύχη τους σε μικρότερες κατηγορίες. Ετσι, το επίπεδο αυτών των κατηγοριών είναι πολύ καλό στη Γαλλία. Θεωρώ πως η τρίτη κατηγορία της Γαλλίας είναι πολύ ανώτερη τεχνικά από την αντίστοιχη αγγλική, όχι όμως σε θέμα δύναμης και έντασης. Ομάδες όπως η Λε Ερμπιέ παίζουν ωραίο ποδόσφαιρο».

Είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία όλων των τελικών Κυπέλλων στον κόσμο που μία από τις δύο φιοναλίστ είναι τόσο αδιαφιλονίκητο φαβορί για τους μπούκις. Η νίκη της Παρί Σεν Ζερμέν πληρώνει 1/100. Βεβαίως, αν η Λε Ερμπιέ καταφέρει να διαψεύσει τα προγνωστικά θα υπογράψει τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του ποδοσφαίρου.